Autor: Kai Saard • 20. november 2019

Paindlikud töösuhted, tööaeg ja töölepingu ülesütlemine – räägime tööõigusest

Töölepingu seadus on ekspertide sõnul ajast ja arust. Seadus on väga selgelt tootmisele orienteeritud, mis tähendab, et töölepinguid sõlmitakse liinitöö järgi, mis kestab kellast kellani kindlas kohas. Tegelikkuses on juhtunud, et kõik peavad pressima oma töösuhted tootmise loogikast lähtuvasse raamistikku, mistõttu tekivad kõikvõimalikud kummalised olukorrad.

26. novembril toimub tööõiguse seminar, kus annavad spetsialistid nõu olulistes tööõiguse küsimustes. Asjatundjad Karin Madisson, Thea Rohtla ja Heli Raidve jagavad nõuandeid ja kohtupraktikat mitme olulise tööõiguse teema kohta.

Kaks maailma: reguleeritud töösuhted ja päriselu paindlikud töösuhted – keda kaitseb seadus ja miks?

Soraineni partner ja vandeadvokaat Karin Madisson selgitab lähemalt, kuidas praegusi paindlikke töösuhete vorme edukalt ja seadusejärgselt rakendada. Tööaja paindlikkus, töökoha jagamine, töötaja jagamine, casual work, portfoolio töö, iseseisva otsustuspädevusega isik, ICT mobile tööl, platvormil töö, voucher’i alusel töö – need kõik on tänapäeva töösuhetes jõudu koguvad töösuhete vormid. Eesti tööõigusaktid tammuvad aga paigal ja nii ei püsi me enam konkurentsis. Kehtiv töölepingu seadus on pärit 2009. aastast ja paindlikkust ei pakkunud see enne ega midagi ei ole muutunud ka pärast seda.

Loe lisaks
Mis aitaks kergemini paindlikke töösuhteid reguleerida?

Töötajapoolne lepingu ülesütlemine – kas korraline või erakorraline? Kuidas käituda, kui erakorraliseks pole põhjust?

Rohtla Law Office jurist Thea Rohtla räägib lähemalt sellest, kuidas tegutseda, kui töötaja töölepingu üles ütleb. Samuti räägib ta sellest, kuidas peaks tööandja reageerima töötajalt saadud töölepingu ülesütlemise avaldusele, kui seal süüdistatakse teda seaduserikkumises, töölepingu tingimuste täitmata jätmises, ebaväärikas kohtlemises või viidatakse ilma põhjenduseta lihtsalt töölepingu seaduse §-le 91 lg 2. Kas jätta põhjendused tähelepanuta ja lõpetada leping omal soovil? Küsida selgitust? Tunnistada süüdistusi? Mitte nõustuda ja vaidlustada? Või peaks tööandja ise töölepingu erakorraliselt üles ütlema, kui töötaja lahkuski töölt pärast avalduse esitamist ja tööandja vastuväiteid millekski ei pidanud?

Töö- ja puhkeaeg

Omanimelise õigusbüroo juht ja jurist Heli Raidve võtab sihikule töö- ja puhkeaja olulisemad teemad ja rikastab neid värske kohtupraktikaga.

• Kas lisaks tööajale ja puhkeajale on olemas ka mingi kolmas aeg (nt lähetusse sõidu aeg, valveaeg jms); Euroopa Kohtu otsused

• Summeeritud tööaeg – kuidas mõjutavad riigipühad, haigestumine, puhkus jms; Riigikohtu otsused

• Kas omavoliliselt puuduva töötaja töötasu saab vähendada; Riigikohtu otsus

• Tööaja arvestamine, tõendamine; erinevate kohtute otsused

• Muud huvitavad tööaega puudutavad kohtulahendid

Kui need teemad tunduvad sulle vajalikud ja puutud nendega iga päev kokku, siis tule ja osale kasulikul seminaril 26. novembril. Soodusaeg lõpeb sel reedel, 22. novembril.

Rohkem infot saad SIIT.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456