Autor: Virtuaalkliinik.ee • 9. märts 2020

Mida peaksid tööandjad teadma seoses koroonaviiruse laialdase levikuga?

Kuna Hiinast vallandunud uus viirus COVID-19 on praeguseks levinud üle maailma, siis tuleks koroonaviiruse leviku piiramiseks teha üht-teist ka tööandjatel. Mida ja kuidas täpselt, selgitab Minudoc.ee perearst Sergey Saadi.
Foto: Pixabay

Terviseamet jagab kõigile väga täpseid nõuandeid, et vähendada võimalikku koroonaviiruse levikut – seda nii neile, kes on hetkel reisimas, aga ka neile, kes parasjagu töörindel. „Ka tööandjatele on terviseamet vastavad juhised andnud,” ütleb Minudoc.ee perearst. „Näiteks tuleks töötajatele vajadusel võimaldada kaugtöö tegemist, riskipiirkonnast tagasi tulnud töötajatele peab organiseerima võimaluse kaks nädalat kodus püsida. Selle jaoks on võimalik saada arsti käest ka haigusleht,” selgitab Saadi.

Loomulikult tuleb nii töö- kui ka avalikes ruumides inimestele hügieeni- ja desinfitseerimisvahendite olemasolu tagada. „Väga oluline on käte puhastamine. Seda tuleks teha vee ja seebiga või desinfitseeriva lahusega – eriti tähtis on seda meeles pidada pärast aevastamist või köhimist,” sõnab Saadi. „Tööandjad võiksid kindlasti oma töötajatega korduvalt üle käia hetkel kehtivad hügieeninõuded –seda nii töötajate endi kui klientide huvides.” Vältimatute töölähetuste puhul tuleks töötajaid samuti võimalikest riskidest teavitada ning tuletada neile meelde tavapäraseid hügieeninõudeid.

Igapäevased tegevused haiguse leviku ennetamiseks nii töökohtades kui ka kodus peaksid hõlmama sageli kasutatavate ruumide, esemete ning tihti puudutatavate pindade, näiteks käsipuude, ukselinkide, liftinuppude, lülitite ja tualettruumide pindade puhastamist tavapäraste majapidamises kasutatavate puhastus- ja desinfitseerimisvahenditega. „Ruume peaks ka piisavalt õhutama,” lisab perearst. „Üldkasutatavaid esemeid tuleks pärast igat kasutuskorda puhastada. Ideaalis võiks nende kasutamist võimalusel üldse ajutiselt piirata.”

Töötajate kehatemperatuuri pole perearsti sõnul praegu tarvis igapäev jälgida. „Rohkem tuleks tähelepanu pöörata sellele, et praktiseerida elementaarseid hügieenitoiminguid. Peske käsi nõuete järgi ja katke köhides suu ning nina ühekordse taskurätiga, mille saab pärast kasutamist kohe prügikasti visata. Ei väsi ka kordamast seda, et näopiirkonna puudutamist tuleb samuti vältida, sest haiguse levimiseks piisab pisikutega kaetud eseme katsumisest ning seejärel oma silmade, nina või suu puudutamisest.”

Selle kohta, kas tööandja tohib töötaja tasustamata puhkusele saata, loe edasi Virtuaalkliinikust.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456