Autor: Taimi Elenurm • 19. oktoober 2020

Hirmul on suured silmad

Inimesed leiavad erinevaid põhjendusi, miks oma probleeme varjata. Saksa psühhoanalüütik Fritz Riemann on kirjeldanud raamatus „Hirmu põhivormid” nelja hirmu liiki, mis sunnivad meid vahel vaikima, oma mõtteid kallutatult esitama või sisutu sõnavooga varjama.
Töö- ja tervisepsühholoog Taimi Elenurm

Hirm arvamust avaldada võib toetada kohanemist oludes, kus lahendusi pole ja võitlemine näib võimatu. Hirm suunab vaikima või vaoshoitult väljenduma ning oma arvamust peitma, et tagada vähim, mis võimaldaks muutusteta edasi elada. Hirmu usaldada põhjustab liigse sõltumise ja endast loobumise kartus. Turvalisuse ja seotuse puudumise ning sellest tuleneva umbusu tõttu tunnetab selline isik teise inimese katset temaga avatult suhelda enda ohustamisena. Tema esmane reaktsioon on hirm, millele võib järgneda agressiivne vastus stiilis: „Palun ära tüüta mind igasuguste küsimustega”. Sellise käitumise tagajärjeks on oht kaotada avatud ja siirad kontaktid teistega ning sulgumine oma mõttemaailma.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456