Autor: Kadi Metsmaa • 20. jaanuar 2021

Kontorimööbli valik algab töö sisu analüüsimisest

COVIDi-järgses maailmas on aina suurem tähelepanu kontoritel ja nende eesmärgipärasusel. Selleks, et eelistada kodutöö asemel teha tööd kontoris, peab kontor pakkuma kvaliteetse töökeskkonnana midagi enamat kui kohtumiskohta.
Esplani tegevjuht Kadi Metsmaa esineb 11. veebruaril Personalitöö Aastakonverentsil

Kontorimööbli valik on tänapäeval hoomamatult suur, lisaks veel eritellimusmööbel, mida isikupära loomiseks suuremates kontorites palju kasutakse. Õigete valikute langetamise eelduseks on aga tarvis analüüsida, mida saavutada tahetakse. Tänapäeva elukutsed ja nende teenindamiseks vajalikud töökohad erinevad suuresti – hoolimata sellest, et enamik tööd tundub saavat tehtud lihtsalt sülearvuti ja selle toetamiseks vajaliku lauaga. Tõepoolest, eks me kõik oleme olude sunnil töötanud kohvikus, lennujaamas, konverentsitoolil, aga küsimus on selles, kas hästi kujundatud keskkond saaks töö tulemuslikkusele kuidagi kaasa aidata või on tegemist ülemõtlemisega.

Ergonoomika töökohal on väga oluline, aga eelkõige tuleb selle väärtus välja nende töökohtade puhul, kus töö toimub suuremas ulatuses just oma töölaua taga: programmeerijatel, projekteerijatel, andmesisestajatel. Juhid, kes sageli veedavad suurema osa päevast koosolekutel ja ringi liikudes, ei adu seda, kuivõrd oluline on tooli istumispadja kaldenurk, võimalus nupuvajutusega laud seisuasendisse tõsta (või moodsamate laudade puhul üldse ilma kuskile vajutamata ehk enda päevarežiimi põhjal saab näha lauda sobivasse asendisse kerkimas).

Hea teada!

Esplani tegevjuht Kadi Metsmaa esineb juba 11. veebruaril Personalitöö Aastakonverentsil! Oled kirjas?

Tulemusi toetav töökeskkond on rätsepatöö

Erinevad ametid vajavad erinevaid töökeskkondi. Tänapäeval on selge, et ei ole olemas universaalset head töökeskkonda, töölaudade paigutust, töötoole jne. Füüsiline töökeskkond loob olulised eeltingimused inimeste eduks ja selle saavutamine vajab analüüsi nii olemasolevate kui ka soovitud töömustrite puhul. Kontor võib olla muutuste juhtimise vahend! Lisaks on oluline osa tänapäeval ka virtuaalsel töökeskkonnal, mis võiks ideaalis olla sujuvalt integreeritud füüsilise keskkonnaga ning nende toimivuse tagab hästi juhitud kommunikatsioon ja organisatsioonikultuur.

Kõik need, kelle töö sisaldab aeg-ajalt telefonikõnesid, kolleegidega rääkimist, tunnetavad suurema tähelepanuga ruumi akustikat. Tegemist on erakordselt nähtamatu omadusega (eriti siis, kui see on kohe algusest peale hästi lahendatud), mille puhul märgataksegi eelkõige hea akustika puudumist. Hea akustika = helimugavus. Ka akustika mõjutab kontorimööbli valikut: riidega kaetud toolid, pehme lisamööbel, akustilised paneelid.

Akustilised paneelid ongi ehk kõige veaohtlikum osa – igasugune paneel ei ole veel akustiline. Väga paljusid paneele kasutatakse eelkõige ruumijagamise eesmärgil ja nad isegi suurendavad heli peegeldamist, mitte ei neela seda. Kui jätta ruum kõlama, siis võib juhtuda, et varsti ei võta su müügiinimesed isegi vastu neid kõnesid, kui keegi midagi osta soovib, veelgi vähem on neil soovi heli peegeldavas ruumis ise müügikõnesid teha.

Ajakohaste töökeskkondade kujundajana satume Esplanis sageli olukorda, kus meilt oodatakse lahendusi, kuid probleemipüstitus on ebaselge. Tavapäraselt otsitakse uut kontorit siis, kui töökohti hakkab vanas kontoris puudu jääma ja peamine lähteinfo ongi töökohtade arv. Sellest paraku ei piisa, et kujundada inspireerivat kontoripinda, mis toetaks eesmärkide saavutamist. Oleme korduvalt näinud, kuidas hästi tehtud valikud võivad kaasa aidata muudatuste juhtimisele ja samuti ka seda, kuidas võib hooletu ja pealiskaudne suhtumine töökeskkonda ohustada ka teiste eesmärkide saavutamist.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456