Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 3. märts 2022

Roche Eesti tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi: coaching on oskus kaasaegselt juhtida

„Kui coaching on iga inimese arenguvõimesse uskumine, süvitsi kuulamine, peegeldamine, väljakutsetele nügimine ja selguse läbi arenguvõimaluste loomine, on tegemist mitte moevoolu, vaid kaasaegse juhtimisstiiliga, enese- ja meeskonna arenguks hädavajaliku oskusega,” ütleb Roche Eesti OÜ tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi, kes astub oma ettekandega tänavu 26. mail üles Tallinnas Noblessneri Valukojas toimuval juhtimiskonverentsil „Coaching 2022”.
Kadri Mägi-Lehtsi. Foto: erakogu

Kadri Mägi-Lehtsi on enam kui 25 aastat panustanud juhina tervishoiusektoris, neist viimased 16 aastat globaalse biotehnoloogia gigandi, Hoffmann La Roche Eesti esinduse juhina. Ta on väljaõppelt arst, kuid uudishimu ja soov inimesi aidata ning ühiskonda panustada, on innustanud Kadri pidevalt õppima. Nii on ta ka diplomeeritud ärijuhtimise magister, tervisedendaja, suhtlemistreener, coach.

Kui pikk on teie juhtimiskogemus ning millist meeskonda täna juhite?

Kuigi olen enam 25-aastase juhikogemusega ja seda erinevatel tasanditel, on mul väga vedanud, sest meeskonnades, kelle kaudu olen saanud ühsikonda panustada, on targad, pühendunud ja parajalt väljakutseid esitavad liikmed. Meie ühine eesmärk on alati olnud edendada koosloomes partneritega inimkeskset tervishoidu nii Eestis kui ka viia Eesti kogemused kontserni filiaalide kaudu teistesse riikidesse.

Milline juht te olete?

Arvan ise ja olen ka kolleegidelt peegeldust saanud, et minu juhtimisstiili iseloomustavad märksõnad on julgus, kiirus, avatus, hoolivus ning õpihimu. Pean võrdselt oluliseks nii visiooni ehk mõtestatud suunda, kuhu poole minna, ja inimesi, kellega koos liikuda. Kui nii-öelda siht on kõigile selge ehk igaüks teab, mis on tema roll, siis püüan mitte jalgu jääda. Teisisõnu öeldes on viisid, kuidas sihile jõutakse, meeskonna liikmete ja spetsialistide rida. Samas olen alati olemas, kui on vaja tuge, nõu või ka kontrollküsimusi - kuidas me teadme, et oleme ikka õigel teel.

Suusad lähevad mul risti inimestega, kes ei pea kokkulepetest kinni või on lihtsalt laisad. Kiirustamine, teisisõnu kärsitus on minu pidev enesejuhtimise teema. Nii et kannatlikkuse proovilepanemine on teinekord keeruline.

Millised on olnud teie juhiks olemise õppetunnid?

Praktiliselt kõik õppetunnid juhiks kasvamisel on olnud seotud inimestega. Eks algaastail oli keerukas ka majandusest arusaamisega, kuna oma esimeselt hariduselt olen arst. See lünk sai täidetud Audentese Ülikoolis ärijuhtimise magistriõppes. Kuid märksa keerulisemad olukorrad olid inimeste ja konfliktidega hakkama saamisega. Taaskord oli abiks väljaõpe – suhtlemistreeneri ja coach'i kvalifikatsioon. Tõenäoliselt tulenevalt minu baasharidusest ning meditsiinis tegutsemisest tahan ikka ja jälle teada tõenduspõhiseid lähenemisi, seda ka inimsuhtes ning nende juhtimises.

Minu tänane arusaam on, et iga juhi hädavajalik kompetents on enesetundmine ja sellest tulenev enesejuhtimine. Ja kuna meis kõigis on nii-öelda pimedaid nurki, siis teadveloleku praktika (mindfulness) teeb eneseavastuse teekonna lihtsamaks ja nauditavaks. Nii olengi jälle koolilaps ja sedakorda õpin mindfulness'i treeneriks.

Millised situatsioonid on juhile kõige raskemad?

Kõige raskemad on olnud ja ilmselt ka jäävad töölt lahkumised. Olgu need siis vabatahtlikud, kokkuleppelised, koondamised või vallandamised. Nii iseenda, lahkuja kui ka teiste meeskonnaliikmete tunnete teadvustamine, aktsepteerimine ja leinaperioodi juhtimine on midagi, mis on ja jääb keeruliseks.

Kuidas juhitakse teie ettevõttes keskastmejuhte?

Mulle tundub, et meie juhtkond, kuhu kuuluvad keskastmejuhid, on võrdsete meeskond. Igaühel on oma erialane või valdkondlik kompetents, mida teised usaldavad. Ja tundub, et polegi nagu midagi juhtida, aeg-ajalt tuleb vaid fookust hoida. Küll aga on meil valdavalt coach'iv suhtlusstiil – see tähendab, et küsime ja kuulame üksteise arvamust ning just sel moel oleme nii üksteise peeglid kui ka edasilükkajad.

Kuidas defineeriksite sõna coaching? Kas see on pigem moeasi või midagi enamat?

Sõltub, kuidas coaching'u sõna sisutada. Kui coaching on iga inimese arenguvõimesse uskumine, süvitsi kuulamine, peegeldamine, väljakutsetele nügimine ja selguse läbi arenguvõimaluste loomimine, siis see pole moevool, vaid kaasaegne juhtimisstiil, enese- ja meeskonna arenguks hädavajalik oskus.

Kuidas hindate üldiselt Eesti ettevõtete juhtimiskvaliteeti?

Nii ja naa. Suurettevõtted, rahvusvahelised korporatsioonid ja valdavalt ka riigiasutused saavad endale lubada juhtide arendamist, seega on ka võimalus juhtimiskvaliteet pidevalt nii-öelda pildil hoida. Paraku väikeettevõtetele ning eriti pandeemias pihta saanud toitlus-, lõbustusasutuste võtmeteema on, et kuidas ellu jääda ning arenduseks, sealhulgas juhtidesse investeerimiseks, lihtsalt pole vahendeid.

Kadri Mägi-Lehtsit on võimalik kuulata juhtimiskonverentsil "Coaching 2022. Vastupanu". Tutvu programmiga ja registreeri SIIN.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456