Autor: Palgauudised.ee • 28. aprill 2022

Lugeja küsib, jurist vastab: kas Ukraina põgenikuga võib sõlmida tähtajalise lepingu?

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Sandra Kuus selgitab, kas ukraina põgenikuga võib sõlmida tähtajalise lepingu.
Foto: Pixabay

Lugeja küsib: kas sõjapõgenikku võib tööle võtta tähtajalise lepinguga? Töötaja ütles, et naaseb esimesel võimalusel koju ja e soovi tähtajatut töölepingut sõlmida.

Vastab Sandra Kuus, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Töölepingu seadus eeldab, et tööleping sõlmitakse tähtajatult. Tähtajalist lepingut võib sõlmida järgnevatel juhtudel:

1. töö on ajutise tähtajalise iseloomuga (näiteks töömaht on ajutiselt suurenenud, hooajatöö tegemine, renditöö puhul töö ajutine iseloom kasutajaettevõtjas);

2. ajutiselt äraoleva töötaja asendamine (nt vanemapuhkusel oleva töötaja asendamine).

Tööandja on kohustatud tähtajalise töölepingu sõlmimisel teavitama töötajat kirjalikult töölepingu kestusest ja tähtajalise sõlmimise põhjustest.

PANE TÄHELE!

Töösuhteist ajutise kaitse saanud ukrainlastega räägib 17. mail toimuval tööõiguse seminaril ka Eesti tunnustatuim tööõiguse jurist Heli Raidve. Tutvu seminari päevakavaga ja registreeri end enne 8. maid soodushinnaga!

Nii pole tähtajalise töölepingu sõlmimise aluseks näiteks töötaja tähtajaline elamisluba. Vaidluse korral peab mõjuvat põhjust tähtajalise lepingu sõlmimiseks tõendama tööandja.

Kui töö iseloom pole ajutine, siis tuleb töötajaga sõlmida tähtajatu tööleping. Lepingut saavad pooled igal ajal omavahelisel kokkuleppel lõpetada. Kui töötaja ise ei soovi enam töökohal töötada, saab ta töösuhte korraliselt üles öelda.

Etteteatamistähtaeg on katseajal 15 ja peale seda 30 kalendripäeva. Etteteatamistähtaegu võib lühendada, kui mõlemad pooled sellega nõus on.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456