Autor: Kadri Kiigema • 7. november 2022

Koolitus on kink, mille väärtus ajas vaid kasvab

Tark juht teab, et keerulistel ja muutlikel aegadel ei tohi õppimist piirata või selle toetamist lõpetada. Otse vastupidi – koolitusse tuleb suunata võimalusel ressursse juurde, sest see võib olla võimalus saavutada konkurentsieelis nende ees, kes seda ei tee. Selle aruka otsusega teeb juht kingituse nii endale, oma meeskonnale kui ka kogu ettevõttele.
Foto: Pixabay

Miks on õppimist toetada olulisem kui kunagi varem?

2022. aasta kevadel tegi Eesti HR Selts koostöös SinuLabiga Eesti personalijuhtimise aastauuringu, mille tulemustest ilmnes, et enamiku (80%) juhtide arvates on õppimine ja arendus käesoleval ja ka järgmisel aastal prioriteetseim teema. Õppimine on muutnud nii ärikriitiliseks kui ka laiemalt kogu ühiskonnas kohanemise ja ellujäämise võtmetingimuseks. Deloitte'i globaalse inimkapitali raportist selgub, et 72% juhtide arvates on inimeste võime kohaneda, ümber õppida ja asuda uutesse rollidesse on tulevaste häiretega toimetulekul kõige kõrgemal kohal.

Koolitus ei ole imeravim kõikide probleemide lahendamiseks. Küll aga on võimalus enamikku väljakutseid seljatada teadliku ja järjepideva õppimisega – ükskõik mis vormis või viisil see aset leiab. Parim, mida juht teha saab, on pakkuda arenguks aega ja võimalusi. Näiteks Google'is julgustatakse oma töötajaid planeerima lisaks tavapärastele projektidele 20% ajast sellele, mis nende arvates Google'ile kõige rohkem kasu toob. Ehk õppimisele. Mis oleks kui muudaksime 4-päevase töönädala 4+1 nädalaks, mil ühe päeva saavad kõik pühendada õppimisele? See üks päev toob kordades rohkem kasu kui koosolekult koosolekule jooksmine või e-kirjade tulvas orienteerumine.

Õppimisel on suur mõju töörahulolule ja see suurendab uuringute järgi valmidust pühenduda ning püsida oma ametikohal kauem. PwC iga-aastase ülemaailmse uuringu järgi on töötajate jaoks arenguvõimalustest saanud töö enda järel tähtsuselt teine tööõnne tegur. Kuna õppimine on instinktiivne ja sünnipärane ning juhib meid terve elu, siis on igati põhjendatud, et otsime ka tööl pidevalt arenguvõimalusi. 2018. aastal Ameerika Kliinilise Patoloogia Seltsi tehtud töörahulolu uuringust ilmnes, et töötajad jäävad ettevõttesse suurema tõenäosusega pigem siis, kui nad on omandanud midagi uut, mitte siis, kui tõstetakse palka. Väljakutsete puudumine, rutiin ja karjääriplatoo või ebapiisavad tööks vajalikud oskused toidavad ärevust ja rahulolematust. Sealjuures on oluline teada, et kolleegiaalne õppimine on sama tähtis kui individuaalne – kui aitatakse teistel töötajatel oma tegevuses paremaks saada, võib see parandada ka isiklikku tööga seotud rahulolutunnet.

Üks suurimaid väljakutseid õppimisele on järjest kasvav tempo ja pidev infovajadus. Eriti praegu on inimeste vajadus uue info järele väga suur, ent aega õppimiseks ei ole, sest tegutsema peab nüüd ja kohe. Arvestama peab, et stressiseisundis on info vastuvõtlikkus madal, mistõttu me ei suuda uut teavet väga kiiresti läbi töötada ega meelde jätta. Sügav õppimine nõuab aga aega ja keskendumist. Seda väljakutset aitab lahendada e-õpe, mis pakub võimaluse info juurde tagasi pöörduda, sõltumata ajast, kohast ja seadmest. Oleme ka Äripäevas seadnud avalike ja tellimuskoolituste kõrval üheks fookuseks selliste e-õppe kursuste väljatöötamise, mis aitavad just nendes valdkondades kiirelt vastuseid ja lahendusi leida, mis on organisatsioonides järjepidevalt päevakorral. Näiteks küberturvalisus, müügiprotsessid või töötervishoid.

Milliseid koolitusi soovitavad Äripäeva Akadeemia ja IT Koolitus töötajad?

Küberohutase on praegu enneolematult kõrge, mistõttu on paljud inimesed langenud küberrünnaku ohvriks. Tavaliselt reageeritakse liiga hilja, siis, kui Facebooki ja Instagrami kontod on juba kolmandate isikute meelevallas või on pahalased ligi saanud internetipanga kontole. Küberturvalisuse e-kursus on hooliv kingitus pereliikmele, ettevõtte töötajatele või näiteks tuttavale suunamudijale, et tõsta teadlikkust küberohtudest, õppida neid vältima ja olla valmis võimalikuks kümberründeks. Keegi ei ole õnnelik, kui nende elutöö, raha, sotsiaalsed võrgustikud, mälestused või ärisaladused võivad sekunditega kaduda. Õnneks on võimalik seda vältida.

Malle on elektroonikaettevõtte tootmisjuht, kelle töö on täis väljakutseid seoses inimeste, protsesside ja toodetega. Selleks, et iga meeskonnaliige võtaks vastutuse oma töö eest ja teeks seda, sära silmis, on Mallel kasulik osaleda koolitusel „Mitterahaline motiveerimine ja kaasav juhtimine“. Kuna rahast enam innustab inimesi sõltumatus, kompetentsus, isiklik lähenemine ja paindlikkus, siis on mis tahes organisatsiooni juhil väga kasulik õppida, kuidas luua just nendest elementidest lähtuvat motivatsioonisüsteemi. Need teadmised kuluvad marjaks ära nii tänaste töötajate hoidmisel kui ka uute värbamisel.

Tootmisettevõtte personalijuhina töötaval Janikal soovitaks oma töötajate arendamiseks kasutada tellimuskoolitust. See annab koolitusprogrammi koostamisel võimaluse võtta arvesse ettevõtte eripära ja timmida fookust vastavalt reaalsele vajadusele. Koolitusest saab osa terve meeskond ja mõju on seda suurem. Teed oma meeskonnale parima kingituse, kui võtate koos aja maha, et lasta ideedel lennata, jagada oma unistusi, teha kokkulepped ja luua sünergiast sündinud uusi lahendusi. Miks mitte õppida üheskoos, kuidas luua igasse päeva ehedat positiivsust või kuidas teha nii, et pinged ei kuhjuks ja erimeelsustest meeskonnas võiks saada pigem edasiviiv jõud! Koolitused „Rõõmustamisoskus kui juhtimistööriist“ ja „Suhtlemine konfliktsetes olukordades“ saab edukalt kohandada sobivaks igale meeskonnale.

Enamik, kui mitte kõik turundusjuhid kratsivad juba täna kukalt ja mõtlevad, mis edasi saab, kui Google lõpetab 1. juulil 2023 Analytics 3 (Universal Analytics) andmete kogumise. Kõik ettevõtted, kes soovivad ka edaspidi veebianalüütika abil targalt ja tulemuslikult turundada, peavad endale seadistama Google Analytics 4. Selleks, et olla varakult valmis, tuleb juba praegu end vajalike teadmiste ja oskustega varustada, kuna Google Analytics 4-l on olulised erinevused võrreldes Google Analytics 3-ga. Mida varem alustada, seda rohkem jääb ettevõttele aega uue platvormi tundmaõppimiseks, andmete võrdlemiseks ja ootuste seadmiseks. Soovitame kõigil turundajatel teha endale 2022. aasta kasulikuim kingitus ja osaleda Google Analytics 4, Google Tag Manageri ja Google Data Studio koolitustel, mille viime läbi koostöös Eesti kõige kõvema digiagentuuriga Mediabrands Digital.

Mart on tööstusettevõtte IT-juht, kes teab, et valmisolek tulevikuks on võimalik saavutada ainult läbi digiteadlikkuse ja -oskuste arendamise. Selleks, et viia oma ettevõte digitaliseerimine uuele tasemele peab ta rakendama praegusele digiajastule kohaseid tööriistu, sest ellu jäävad need, kes suudavad oma protsesse järjepidevalt automatiseerida ja digitaliseerida. Mardil on võimalus õppida seda kõike koolitusel „Tööstusettevõtte digitaliseerimise baaskursus“. Nii saab ta aru, kus on nende ettevõtte peamised kitsaskohad, mida digitaliseerimise abil lahendada saab, ta suudab püstitada digitaliseerimise alase eesmärgi ja töötada välja tegevuskava selle eesmärgi saavutamiseks.

Leia sobiv koolitus kingituseks endale, oma meeskonnale või kogu ettevõttele: akadeemia.aripaev.ee või koolitus.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456