Autorid: Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste • 20. veebruar 2023

Kas puhkusepäevad saavad olla aegumatud? Euroopa Kohus just nii hiljuti otsustas

Ilmselt on paljudele teada, et töölepingu seaduse § 68 lg 6 kohaselt aegub põhipuhkuse nõue ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. See tähendab, et kui töötaja selle aja jooksul oma puhkust ära ei kasuta, ei ole tööandjal kohustust võimaldada talle kasutamata puhkusepäevade kasutamist muul ajal. Euroopa Kohus on aga oma 2022. aasta septembris tehtud lahendis C‑120/21 leidnud, et põhipuhkuse nõue võib olla teatud juhtudel aegumatu.

Kohtuasja kohaselt nõudis Saksamaal töötaja oma tööandjalt rahalist hüvitist 101 tasustatud põhipuhkuse päeva eest, mida ta ei olnud kasutanud aastatel 2013–2017. Saksamaal aegub põhipuhkuse nõue kolme aastaga, seetõttu rahuldati töötaja nõue vaid osaliselt (hüvitis mõisteti riigi kohtult välja vaid perioodi eest, mil puhkusepäevad ei olnud aegunud). Töötaja kaebas otsuse edasi ja riigi kohus pöördus Euroopa Kohtu poole. Eesmärk oli saada hinnang, kas võttes arvesse seda, et tööandja peab töötajale võimaldama puhkepäevade kasutamise, on võimalik, et puhkusepäevad üldse aeguvad, kui tööandja neid töötajal kasutada ei võimalda.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456