Autor: Personaliuudised.ee • 12. september 2023

Karjäärinõustamine: töötajate toetaja muutuste tormis ja karjääriredelil

Karjäärinõustamine pole vaid noorte ja ümberõppe planeerijate pärusmaa. Vajaduse karjääripöörde järele võib tingida ka töötaja koondamine.
Iren Tomski ja Kadri kruusaauk selgitavad karjäärinõustamise vajadust outplacement'is.
Foto: Pexels

Tänapäeva tööturu dünaamika nõuab pidevat kohanemist ja valmisolekut muutusteks, selgitab värbamisagentuuri CV Partner asutaja Iren Tomski. Töötajad seisavad sageli silmitsi koondamiste, ümberkorralduste ja karjäärimuutustega, mis võivad olla keerulised ja stressirohked. Selles olukorras mängib olulist rolli karjäärinõustamine, mis pakub individuaalset tuge, juhendamist ja suunamist ning aitab töötajatel ületada väljakutseid, samuti saavutada edu uutes karjäärivalikutes nii muutuste perioodil kui ka kogu nende tööalase karjääri jooksul.

Vastavalt Eesti Panga andmetele on Eesti majanduse olukord praegu keskmisest halvem. Meie ettevõtted hindavad äri tegemise võimalusi selgelt kehvemaks kui minevikus. Samuti tähendab majanduse madalseis seda, et uusi töötajaid palgatakse vähem, mistõttu hakkab töötus edaspidi ilmselt kasvama.

Kui ettevõte seisab silmitsi koondamiste, restruktureerimiste või suurte muutustega, on töötajad sageli segaduses ja ebakindlad. Koondamine võib kergesti kahjustada ettevõtte mainet nii avalikkuse ees kui ka tööturul. Kui töötajad tunnevad, et neid on ebaõiglaselt või hoolimatult koheldud, võib see viia negatiivse avaliku arvamuse tekkeni. Karjäärinõustamine aitab ettevõttel näidata, et ta hoolib oma töötajatest ka raskel ajal. See näitab, et ettevõte ei jäta oma töötajaid hätta, vaid pakub neile tuge ja võimalusi edasiliikumiseks.

Karjäärinõustamine ei piirdu ainult keeruliste olukordadega nagu koondamine. Olles ise karjäärinõustaja, saan väita, et see on ka pidev protsess, mis aitab töötajatel oma karjääri edasi arendada, seada selgeid eesmärke, luua karjääriplaane ja arendada vajalikke oskusi, et saavutada edu oma praeguses ametis või liikuda edasi järgmisele tasemele.

Personalijuht Kadri Kruusaaugu arvates peaks empaatia ja hoolivus töösuhetes olema töökultuuri igapäevane osa. Seda tähtsam on see keerulistes olukordades ja koondamine on üks sellistest olukordadest. Üldlevinud arvamus on, et koondamisolukorda ei ole võimalik töötajale leevendada. Hirm tuleviku ees, pahameel ja küsimus „miks mina“ on üldjuhul esmased ja inimlikud emotsioonid. Läbimõeldud muudatuste juhtimise ja hoolikalt planeeritud toetustegevustega saab keerulise olukorraga toimetulekule kindlasti kaasa aidata. Samuti aitab see säilitada olemasolevate töötajate motivatsiooni ja lojaalsust, kuna saavad kinnitust, et vaatamata keerukatele aegadele ning otsustele, hoolib ettevõte oma inimestest ka raskustega silmitsi seistes.

Outplacement kui tööriist töösuhte lõppemise korral on viis, kuidas toetavat õhkkonda luua. Hästi planeeritud ja kommunikeeritud outplacement-projektil võivad olla positiivsed pikaajalised mõjud ka pärast töösuhte lõppu (tööandja maine), rääkimata koondamisprotsessis olles.

Oluline on tegevused läbi mõelda ja tagada, et töötajad saavad ka tegevustest osa saada (planeerimise tähtsus). Aga millistest tegevustest räägime? Alustuseks tasub teha tihedat koostööd töötukassaga, kelle teenuste ampluaa on väga lai, alustades infotundidest, mis selgitavad töötuna arvele võtmist, lõpetades karjäärinõustamise ja erinevate koolitustega. Väga efektiivne on koostöö teiste ettevõtetega, kus saab kokku viia vakantsed rollid ja koondatavad. Vähem tähtsaks ei saa pidada ka emotsionaalset ja psühholoogilist tuge. Tervitatav on nõustamissessioonide pakkumine tööd kaotavatele töötajatele või miks mitte ka juhtidele ja kolleegidele.

PANE TÄHELE!

26. septembril toimuvale karjäärinõustamise olulisusest ja võimalustest kõnelevale veebiseminarile saad registreerida end SIIN.

Seega võib väita, et nii töösuhte lõppemisega seonduvad tugitegevused (outplacement), mh karjäärinõustamine, on kriitilise tähtsusega tööriistad, mis toetavad töötajaid nii muutuste keerises kui ka nende kogu tööalase karjääri jooksul. Erinevad toetustegevused aitavad töötajatel mõista oma tugevusi, leida uusi võimalusi ja kujundada oma tulevikku vastavalt nende eesmärkidele ja väärtustele.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456