Autor: Helen Roots • 7. juuni 2024

Personalitöötajate suvekonverents inspireerib ja julgustab

“Olgu su ämbrid ja rehad su tänuväärseimad tööriistad,” julgustas avaettekandes pikka aega coach’ina tegutsenud Signe Korjus ning rääkis avalikult oma juhikarjäärist – nii vigadest kui ka vigade parandustest.
Foto: Helen Roots

"Su ambitsioon on su kompetentsist kaugel ees," mainis Signe ettekandes ka tagasisidena oma tööle saadud lauset, mis on teda elus enim mõjutanud. Signe jagas kuulajatega äärmiselt isiklikku ja inspireerivat kogemuslugu, kuidas ta astus mitme reha peale ja kolistas üksjagu karjääriämbreid, tegi ja sai ka ise haiget. Ta pani kuulajaid endasse vaatama, et avastada oma sisemised ressursid ning rakendada ka esimesed väikesed sammud oma töösse ja enesearengu vankri ette.

Tänaseks on Signe juhtimiskoolitajana tegutsenud pikka aega. Tema sõnul on inimeste ootused coach’ile sageli, et tema juurde tullakse vastuseid saama, aga coach ei tohi neid anda, vaid peab coach’itava enda õigete vastusteni suunama: “Ma võin sulle öelda, kuidas mina olen seda olukorda lahendanud, aga luba ma enne küsin sinult paar küsimust”. Lõpuks võib coach pakkuda, et “kui sa soovid, ma võin ka enda kogemust jagada”, ent siis tavaliselt ei ole selle järele enam vajadust.

“Olgu su ämbrid ja rehad su tänuväärseimad tööriistad,” julgustab Signe kõigist eksimustest õppima. Iseenda suurimaks ämbriks coach’ina peab Signe seda, kui ta tahab vahele segada või mingit oma mõtet lisada, katkestada inimest – see on ka üldiselt coach’i või coach’iva juhi suurim viga.

Foto: Helen Roots

“80% juhtidest astub ametisse ilma igasuguse ettevalmistuseta – nad saavad esmalt võimu ja siis hakkavad õppima, kuidas sellega ümber käia,” kirjeldab Signe enamiku juhtide kogemust. Ta toob näited tuntud inimestest, keda peetakse headeks juhtideks - Steve Jobs, Elon Musk ... miskipärast on need aga inimesed, kes liiguvad oma eesmärkide ja plaanidega edasi nagu vedurid, hoolimata kõrvalseisjatest, töötajate soovidest ja muust.

Ta toob näite ka kunagisest vestlusest ühe noore juhiga, kes kurtis, et saab alatasa tagasisidet selle kohta, kuidas ta peaks olema pehmem, inimlikum, arvestatavam jne, kuid nentis seepeale: “Ausalt öeldes mind üldse ei huvita see!”.

Signe kirjeldab värvikalt oma teekonda avastuseni, et juhtimine on midagi märksa keerulisemat ja sügavamat, et juhi positsiooniga kaasneb tohutu vastutus, mitte ainult oma juhitavate inimeste, vaid ka iseenda arengu ja taseme hoidmise ees. Teda tõi see avastus coach’i töö juurde.

Signe sõnul oleks oluline samm rääkides juhi kogemuse kujundamisest selgitada talle, missugused on ootused tema arengutegevusele – mismoodi ta saavutad selle, kuhu ta areneb? Me ootame, et ta on kursis maailma trendidega, sellega, missuguseid uurimusi tehakse, mis on järgmised esile kerkivad teemad jne. Teine samm on pakkuda juhile neid arenguvõimalusi, kolmas aga aidata tal välja töötada see iseenda autentsus, mis peaks olema igal juhil – mida eristuvam sa juhina oled, seda parem juht sa oled!

Täna ise coach’ina tegutsedes teab Signe, et abitiimi loomine juhile on väga oluline, olgu selleks siis mentorlus, coaching või kovisioon. Peamine küsimus on, kuidas luua juhile niisugune keskkond, kus ta suudab kanda seda vastutust.

Inspireeriv ja praktiline konverentsipäev jätkub töötubade sessioonides.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456