8. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moodsad töövahendid moodsale õppijale

Töötajale jääb õppimiseks ja eneseharimiseks maksimaalselt 1% töönädalast, niisiis on väga tähtis, millist materjali ja kui mugavalt töötajatele selle aja sees pakkuda.
Foto: pixabay.com
Maailmas ei ole midagi püsivat ja pidevalt muutub ka tööturg, niisiis vajame alatasa uusi viise, kuidas uusi teadmisi kiiresti töötajateni viia. Püüdleme selle poole, et töötajatele vajalikud õpimaterjalid oleksid kättesaadavad ja interaktiivsed ning kaasaksid kolleege nii kogemuse tootmisse kui ka selle hindamisse ja jagamisse.

Tänapäevane õppija on ühtelugu häiritud: internetis käiakse keskmiselt 24 korda päevas, (õppe)videoid ei vaadata üle nelja minuti ja nutitelefone kontrollitakse kuni üheksa korda tunnis. Tavatöötajale jääb õppimiseks ja eneseharimiseks maksimaalselt 1% töönädalast, niisiis on väga tähtis, millist materjali ja kui mugavalt töötajatele selle aja sees pakkuda.

Õppimine hõlmab nelja komponenti:

haridus (formaalsed koolitused);kogemused (arendavad ülesanded ja kogemused);keskkond (organisatsioonikultuur ja keskkond, mis soodustavad õppimist);sidusus ja avatus (kontaktid ja suhted eeskujudega).

Tavapäraselt ollakse harjunud rääkima õpimudelist 70/20/10, mille järgi 70% kogu õppimisest toimub praktikana tegelikul töökohal, ülejäänud 20% aga avatud suhtlemise kaudu teiste inimestega coaching’u, tagasiside ja võrgustike vahendusel. Vaid 10% õpitavast on võimalik üle anda formaalse koolituse käigus. Sootuks uusi ja innovaatilisi õpimeetodeid ja võimalusi tutvustati aga möödunud nädalavahetusel Londonis toimunud õppimise ja kompetentside tehnoloogia messil.

Lisaks MOOC-ile kui viisile sisu esitada on oluline, kuidas sisu kogutakse ja edastatakse. Siin on saamas uueks standardiks kogemuste kogumine ja vahetus xAPI ehk eXperience API (mõnikord ka Tin Can API). Tegemist on standardiga, mis laseb koguda õpikogemusi eri keskkondadest ja ka seadmetest – näiteks blogide ja artiklite lugemine vms – ning liita õpitu oma isikliku oskuste ja kogemuste arhiiviga. xAPI võimaldab liita kompetentsimudelile töötaja õpikogemused, mis on pärit väljastpoolt n-ö korporatiivset akadeemiat. Ei oma tähtsust, kust kogemus saadi.

xAPI tööpõhimõtted on lihtsad: esmalt on vaja, et oleks olemas keskkond, kus õpikogemused salvestatakse. Selline funktsioon võib olla mõne traditsioonilise õpikeskkonna (LMS, näiteks Moodle) juures või eraldiseisva teenusena, nagu näiteks Learning Rocker. Räägitakse seega uut tüüpi õpiandmete kogumikust – Learning Record Store (LRS). Kuna aga tänapäeval tekib töötaja ja samamoodi ka õppija ümber järjest rohkem andmepunkte, on vaja, et hulk eri süsteeme saaks LRS-i andmekogumikuga infot vahetada. xAPI on standard, mis sellist infovahetust võimaldab, näiteks võib LRS koguda xAPI standardit kasutades andmeid ka selle kohta, kas tööks kasutatava tööpingi või seadme kasutamise efektiivsus on ajapikku tõusnud või kuidas on hakkama saadud klienditeeninduse infosüsteemi kasutamisega. See tehnoloogia on HR-valdkonnas lähim seos asjade interneti ja muude moodsate teemadega – võimalusi on piiramatult.

Tähelepanu väärib ka asjaolu, et suured õpikeskkonnad (LMS, näiteksMoodle) hakkavad väga kiiresti asenduma väiksemate lahendustega, mis on sobivad ka keskmise suurusega ettevõtetele. Tähelepanu all on mobiilne õpe ja selleks otstarbeks on loodud hulk lihtsaid lahendusi. Samuti on peale tulemas arvukalt spetsiaalseid rakendusi, mis on mõeldud kasutamiseks näiteks ehituse alasteks ohutuskoolitusteks või mis on kohandatud mõne muu spetsiifilise valdkonna jaoks.

Allikas: Upsteem.com

Autor: Karl Laas, Upsteem.com asutaja ja tegevjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456