20. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus tööportaal neile, kel vanust üle 45!

Foto: Postimees/Scanpix
Nagu ikka, saavad uued ideed alguse juhusest, või nagu Lemme puhul, juhuslikust kohtumisest. Lemme Urb kirjeldab, kuidas sai alguse idee luua tööportaal spetsiaalselt inimestele vanuses 45+.

Kolm aastat tagasi sattusin möödasõidul linnaäärse kaubanduskeskuse toidupoodi, et jooksuga üks kohvikoor haarata. Riiulite vahel kõndides nägin ootamatult üht ammust tuttavat kaupluse vormiriietes, päkapikumüts peas, kaupa välja panemas. Jällenägemise rõõm oli suur, kuid huulile tõusis küsimus – mida sina siin teed!? Imestus oli suur seetõttu, et teadsin teda kui pikalt ühes Eesti suurimas mööblifirmas edukat karjääri teinud disainerit. Järgnesid küsimused: mis juhtus? Kuidas sa siia sattusid? Olgu siinkohal öeldud, et kaubapaigutaja amet on igati austusväärne ja hea töö ning aitab paljudel 45+ inimestel arveid maksta. Nii oli see ka tema puhul, sest kodulaen vajas tasumist.

Lugu, mida kuulsin oli tavapärane: 50. eluaastale lähenedes koondamine, seejärel neli aastat CV-de saatmist, enamasti vastuseid saamata või siis teatega, et olete liiga vana. Kuni lõpuks pakuti tööd kaubapaigutaja ametikohale kodulähedases kaupluses. Minu tuttav oli veel igaks juhuks küsinud, et kas ta äkki liiga vana ei ole – selgus, et mitte.

Seda lugu kuuldes võttis minus maad ebaõiglustunne ja soov oma vana sõpra aidata. Kandsin saadud emotsiooni endaga mõnda aega kaasas ja siis see mõte sündiski: tuleb luua tööportaal 45+ inimestele nende oskustele ja teadmistele vastava töö leidmiseks, sest teemaga süvitsi minnes sain teada, et neid, kes on pidanud leppima kvalifikatsioonile ja haridustasemele mittevastava tööga või taluvad töökaotuse hirmus isiksust alandavat töökeskonda, kuigi sooviks uusi väljakutseid, on liiga palju.

Vaatamata sellele, et statistiliselt on tööhõive näitaja nimetatud eagrupil suhteliselt kõrge, peidab see endas hulka valupunkte. 45+ kvalifikatsioonile ja haridustasemele mittevastava töö tegijad kaotavad suure osa oma sissetulekust ja peavad tihtipeale leppima miinimumpalgaga, et mitte öelda vaesestuvad. Paljud oma ala professionaalid, kes ei talu staatuse langust Eestis, lahkuvad teistesse riikidesse ja on nõus tegema lihtsamat tööd mujal, kus see on paremini tasustatud. Leian, et tegemist on suure inimressursi raiskamisega. Me loobume headest, tublidest, haritud inimestest, kuigi võiksime ja peaksime hoopis toetama nende kohandumist uuenevate oludega, et saada uuteks arenguteks elukogenud vaatenurk, mis tagantjäele-tarkusena omandab erakordselt suure väärtuse. Kui õppinud farmatseut otsib tööd kas või müüjana ja kõrgharidusega spetsialist istub Inglismaal poekassas, siis on midagi väga valesti ja me peame hakkama oma suhtumist muutma. 45+ tööhõive võib graafikutes ükskõik kui erksavärviliselt kõrgeks maalida, kuid see ei paranda kuidagi tegelikku olukorda.

Nii sai portaali kontseptsioon 2015. aastal kirja pandud, see on aastaid küpsenud ja nüüd juba esimesi päevi avatud.

Portaali tugevus ja eripära on nimelt sihtrühmapõhisus, mis viib tööpakkumised konkreetsemale tasemele, toob esile 45+ tööotsija kogemused, teadmised ja oskused. Tööandja saab aga paremini teadlikuks sihtrühma kompetentsist, et teha omapoolseid pakkumisi. Lisaks on info mugavalt ühest kohast kättesaadav, vanusepinge vabam, vähendab asjatut ootamist ning viib täpsemini ja kiiremini kokku huvitatud pooled.

Loodus pole asjata eri põlvkondi ühte aega elama pannud. Meil on kõigil üksteisele midagi õpetada, panustada – teadvustagem seda oma igapäevastes töistes toimetustes ning sellest võidavad kõik ja olemegi paremini hoitud.

Autor: Lemme Urb, CV45pluss asutaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456