Autorid: Maarja Lepind, Erik Jaanvärk • 29. september 2021

SEB Youth LAB – miks on see rohkem kui vaid suvepraktika?

Youth LAB on SEB praktikaprogramm, mille vältel on noortel võimalus tegeleda 60% tööajast reaalsete äriprojektidega ning 40% ajast osaleda innovatsiooniprogrammis, kus põhifookus on konkreetsete projektide arendamisel.
SEB õppimis- ja arendusspetsialist Maarja Lepind ja personalispetsialist Erik Jaanvärk
Foto: SEB Eesti

Alustasime koostööd juhtidega juba jaanuaris, et saada ülevaade, millistel meeskondadel on võimalus kaasata praktikante oma igapäevastesse tööülesannetesse. Seejärel hakkas kiire kuulutuste koostamine ning avalikustamine koos virtuaalsete karjäärmesside külastustega, kus kohtusime juba nii mõnegi noorega, kes hiljem osutus programmi valituks.

Kandideerimistähtaja lähenedes ja lõppedes edastasime kõigile kandidaatidele Lindy lingi, kus videovastuste salvestamine andis võimaluse mõelda kastist välja ning särada. Koostöös juhtidega said silmapaistvamad järgmiseks sammuks näiteks kodutöö, milleks võis olla ülepangalise ürituse korraldamine koos eelarvest kinni pidamisega, võimekustest Kahoot´i keskkonnas, essee teemal "Kuidas mina investeeriksin täna 100 000 eurot?” või kutse grupivestlusele, kus testiti kiirust, loogilist mõtlemist ja koostööd meeskonnas.

Kogu protsess võttis aega – jah, me teadsime, et see on ajamahukas, aga me ei oodanud, et kandidaate tuleb võrreldes eelmise aastaga kolm korda rohkem. 2020. aastal oli meil 196 kandidaati, aga 2021. aastal oli kandidaate kokku 559.

Suve jooksul said värsked praktikandid täita reaalseid tööülesandeid, näiteks haarasid turunduse ja kommunikatsiooni divisjoni praktikandid võimalusest jagada koos teiste noortega üle Baltikumi oma vahetuid kogemusi SEB sotsiaalmeediakanalites. Kõigile praktikantidele anti võimalus saada osa ka häkatonist, et toetada meie uue kodulehe lansseerimist.

Lisaks igapäevastele ülesannetele osalesid noored kuuenädalasel innovatsiooniprogrammil, kus lahendati kuute SEB panga kui ka pangandusega laiemalt seotud väljakutset. Kaasatud olid mitmed juhendajad ja mentorid nii organisatsiooni seest kui väljast, kes toetasid ettevõtlikke ja entusiastlikke noori lahenduste loomisel. Lisaks meeskondades töötamisele olid igal tiimil iganädalased kohtumised väljakutsete omanikega tagamaks, et meeskonnad liiguksid ideede arendamisel õiges suunas.

Vahelduseks innovatsiooniprogrammile ja igapäevatöö ülesannetele said noored osaleda ka enesearengule suunatud loengutes. Populaarsemateks loenguteemadeks olid karjäär, investeerimine ning agiilne mõtteviis. Hoolimata väljakutsuvast ajast seoses koroonaviiruse leviku piirangutega said meie praktikandid nautida nii kontoris töötamist kui ka kodukontori rõõme. Vahva oli näha ka noorte algatust luua kohalik iseorganiseeruv kogukond, mille eesmärk oli luua õhustik loovate mõtete ja meeskonnatöö toetamiseks, aga ka käia koos lõunatel ning veeta ühiselt aega väljaspool tööd. Omavahelised kokkusaamised aitasid kindlasti kaasa ühtsustunde loomisele.

Praktikasuve lõppedes sai võimaluse oma töösuhet SEB-s jätkata 45% osalenutest. Siinkohal peame tooma välja, et kõik noored ei jätkanud tööülesandeid oma suvises üksuses, vaid said läbi kandideerimise või silma paistmise pakkumise jätkata töösuhet mõnes teises panganduse valdkonnas.

Oleme õnnelikud, et huvi SEB praktikaprogrammi vastu on suur ja aina kasvav. Teisalt esitab see meile väljakutse huvi säilitamiseks, aga ka kandidaadi- ja töötajakogemusele terviklikuna. Oluline on, et praktikakogemus oleks sisukas ning pakuks võimalust nii eduelamust omandada kui ka ise väärtust luua. Oluline on, et enim hinnati praktikasuve juures võimalust reaalset töökogemust omandada, mitmekesiseid ülesandeid ning toetavat ja sõbralikku õhkkonda. Ka praktikantide soovitusindeks on üsna kõrge (83%), mis annab kindlustunde positiivse kogemuse kohta.

Kokkuvõtlikult saame öelda, et pole midagi paremat, kui tagasisidest lugeda, et tegu oli parima võimalusega saada esimene töökogemus ning tegemist on ideaalse alustalaga edasistele karjäärivõimalustele. Oleme tänulikud sellise tagasiside eest, mis annab innustust jätkata vähemalt sama eduka ja sisurohke praktikasuve läbiviimisega järgmisel suvel.

2021. aasta Youth LAB on küll selleks korraks lõppenud, kuid SEB praktikaprogramm tuleb järgmisel suvel taas ning loodetavasti ka juba selleaastaste meeskondade väljatöötatud täiendustega. Ole valmis täpsemat infot lugema juba varakevadel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456