Autor: Eva-Maria Kangro, psühholoog ja juhtimisnõustaja Miltton New Nordics partner • 18. august 2022

Emotsioonide juhtimine on muutuste juhi tähtsaim ülesanne

Selleks, et areneda ja edasi liikuda, ei saa üle ega ümber muutustest. Kui tahes kulunud klišeena see ka kõlab, nõnda ongi. Ja vähe sellest – muutustega, ka kõige pisematega, kaasnevad igapäevareaalsuses emotsioonid, mis valmistavad kimbatust nii enese kui teiste inimeste juhtimisel.
Koolitaja Eva-Maria Kangro soovitab: ära loobu kunagi küsimast "Kuidas saaksime teha nii, et ...?".

Oma töös inimeste ja organisatsioonidega näen ikka ja jälle, et kuigi vastumeelsus, abituse tunne ja trots kipuvad muutuste protsessis kergesti maad võtma, ei ole see märk läbikukkumisest, vaid normaalsest protsessist, mis vajab hoolikat tähelepanu.

Kuidas siis kasvatada juhina võimekust muutusi algatada ning ennast ja oma inimesi heitlikust perioodist positiivse energiaga läbi juhtida?

1. Teadvusta, et muutusega kohanemine on kulg. See ei käi nipsust, vaid läbib alati oma loogilise teekonna, alates eitamisest ja vastupanust kuni aktsepteerimise ja uue reaalsuse kujundamiseni. Seda protsessi pole vähimatki mõtet ignoreerida, kuid seda on võimalik teadliku juhtimise kaudu sujuvamaks ja kiiremaks muuta.

2. Muutuste edukas juhtimine saab alguse iseenda tundmisest ja oskuslikust suunamisest. Teadlikkus oma mõtete ja tunnete juhtimise võimalustest aitab tegutseda tulemuslikumalt ja ennetada ülepinget. Sul on sind vaja!

3. Eestvedamise rõõmud ja keerukused on alati seotud inimestega. Selleks, et juhtida inimesed koostöiselt läbi muutuste virvarri, tuleb panustada usalduse ehitamisse. Usaldus eeldab turvalist suhet, mis väljendub siiruses jagada vastastikku avatult infot ja tagasisidet, esitada ka ebamugavaid küsimusi ning jagada muresid ja rõõme. See ei juhtu iseenesest, vaid nõuab teadlikku tegutsemist iga jumala päev.

4. Muutuste edukaks elluviimiseks on vaja ka toimivat süsteemi – tegutsemispõhimõtteid- ja rutiine, mis toetavad kiiret õppimist. Elu on näidanud, et väledatel juhtimisviisidel on siin selge eelis. Kriitiline mõtlemine, katsetamisjulgus ja tähelepanelik järeldamine võimaldavad ennetada kodupimedust ja suuremaid prohmakaid.

5. Ära loobu küsimast: „Kuidas saaksime teha nii, et ...?“

Kui inimeste emotsioonid on targalt reguleeritud, muutuste vajalikkus päriselt teadvustatud ja elluviimise protsess õiglaselt üles ehitatud, on võimalik suuri tegusid teha.

Tutvu lähemalt koolitusega "Muudatuste juhi arenguprogramm"

Koolitajad: Eva-Maria Kangro ja Kristi Liiva

Korraldaja: Äripäeva Akadeemia

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456