Autor: Personaliuudised.ee • 22. august 2023

Inimesed ennekõike: liitu peresõbraliku tööandja tasuta arenguprogrammiga

Tänasest kuni 20. septembrini on taas üle mitme aasta võimalus kandideerida Sotsiaalministeeriumi peresõbraliku tööandja märgise programmi. Tööandjate seas populaarsust kogunud põhjaliku ja tasuta arenguprogrammiga saavad liituda organisatsioonid nii era- kui avalikust sektorist ja vabaühendustest.
Foto: Arno Mikkor

Peresõbraliku tööandja märgise programm aitab organisatsioonidel läbimõeldult toetada töötajate töö- ja pereelu ühildamist. Organisatsioone nõustavad ja muudatuste elluviimist toetavad professionaalsed mentorid ja koolitajad. Unikaalses arenguprogrammis osalemine on tasuta ning liituda saab sel aastal 20 tööandjat, kes valitakse põhjaliku ankeedi ja vajadusel lisaestluste alusel.

„Liitumiseks on tähtsaim tööandja soov areneda ning pere- ja töötajasõbralikku organisatsioonikultuuri edendada. Ei pea olema ette näidata pikka juba tehtud tegevuste nimekirja,“ selgitab programmi sisupartner Ave Laas Targa Töö Ühingust ja toob välja, et programmi edukalt läbinute seas on suurte tootmis- ja teiste ettevõtete ning riigiasutuste kõrval ka väikefirmasid, haridusasutusi ja mittetulundusühinguid.

Sõltuvalt organisatsiooni olukorrast ja tegevuste elluviimise võimalustest läbitakse programmi 1,5-3 aastat. Selle aja jooksul pakutakse liitunud organisatsioonidele mitmekülgset nõustamist ja koolitusi, tugivõrgustiku üritusi ja kogemuste vahetamist teiste organisatsioonidega. Nõustajate toel koostavad tööandjad oma organisatsioonile pere- ja töötajasõbralike meetmete tegevuskava, asuvad tegevusi ellu viima ja läbivad hindamise.

Programmi edukalt läbinud pälvivad peresõbraliku tööandja märgise, mis näitab, et organisatsioon väärtustab oma inimeste heaolu ning pingutab teadlikult, et töötajad saaksid edukalt ühildada oma töö- ja pereelu. „Õnnelikud töötajad loovad ettevõttele suuremat väärtust ja kergitavad kasuminumbreid, samuti on pere- ja töötajasõbralik organisatsioon atraktiivsem tööjõuturul,“ toob Laas välja kasud.

PANE TÄHELE!

Targa Töö eestkõneleja Ave Laas astub kuulajate ette juba 6. septembril Palga Päeva konverentsil, kus annab põhjaliku ülevaate sellest, mis maksab 4-päevane töönädal.

Neljapäevane töönädal on kiiresti populaarsust kogumas ja diskussioonid muutuvad järjest elavamaks. Paljud IT-ettevõtted on tänaseks teatanud edukatest katseprojektidest ja kavatsevad lühemate töönädalatega jätkata. Samas 2022. aastal kirjutas toonane ametiühingu liider Peep Peterson, et Eestis valivad paljud inimesed pigem palga kui vaba aja, sest neil on palgast puudus. Eestlane valib vaba päeva asemel pigem teise töökoha. Tundub, et oleme jõudmas oma heaoluühiskonnaga punkti, kus peame tegema olulisi otsuseid seoses töö tulevikuga ja sellega, kuidas kõige paremini kaitsta ja edendada töötajate heaolu. Aga kes selle eest maksab?

Ära jäta märkamata, et Palga Päeva konverentsi soodushind lõpeb juba sel reedel!

Sotsiaalministeerium on programmi eest vedanud juba kuus aastat, mille jooksul on märgise pälvinud sadakond organisatsiooni. „Inimese elu on tervik ning töö- ja pereelu konfliktid mõjutavad nii töötajat, organisatsiooni kui ka ühiskonda laiemalt. Pinged ja kurnatus, mis kanduvad ühest rollist teise, võivad eskaleeruda ja viia läbipõlemiseni. Seetõttu on eriti hea meel näha, et üha rohkem organisatsioone astub teadlikke samme, mis neid pingeid ennetavad ja vähendavad. Tööandjad arvestavad üha enam töötajate erinevate vajadustega ja loovad paindlikke võimalusi töö- ja pereelu ühildamiseks,“ ütleb Sotsiaalministeeriumi laste heaolu osakonna peaspetsialist Alice Juurik.

Tänavu suvel 500 Eesti töötaja seas tehtud uuring näitab, et töötajate jaoks on tööandja peresõbralikkus väga oluline tegur. Enam kui 60% neist kaaluks tööandja peresõbralikkuse puudumisel töökoha vahetamist.

Juurik sõnab, et märgise programmis vaadatakse töötajasõbralikkust väga laias võtmes ja pere all ei mõisteta ainult lastega perekonda. „Tuge oma pere- ja tööelu ühildamisel vajab nii lähedase kui lemmiklooma eest hoolitseja või õppur, kes peab ühendama tööelu ja hariduse omandamise. Perekonna mõiste ei sõltu ka selle liikmete arvust,“ selgitab Juurik ja lisab, et kindlasti ei ole algatuse näol tegemist pelgalt tunnistuse saamisega, mida turundustegevuste vankri ette rakendada. „Programm on väga sisuline ja ehkki abiks on oma ala professionaalidest mentorid, tuleb organisatsioonil endal teha päris suur töö muudatuste elluviimiseks.“

Programmi kandideerimine on avatud 22. augustist 20. septembrini ja selleks tuleb organisatsioonil täita vorm Tööelu veebilehel. Osalema valib hindamiskomisjon mitmekülgsete kriteeriumide alusel 20 tööandjat, kes avalikustatakse novembri esimeses pooles.

Peresõbraliku tööandja programmi veab eest Sotsiaalministeerium, programmi tegevusi koordineerib sisupartner Targa Töö Ühing. Programmi elluviimist rahastab Euroopa Liidu Sotsiaalfond.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456