Autor: Helena Laus, personalijuht, coach ja koolitaja • 17. juuni 2024

Juht, kas annad tiivad või kärbid neid?

Esimene tööpäev, esimeses töökohas, esimese juhiga. Üldse ei tea, mida peab tegema või kuhu minema peab. Mis siis, kui ei oskagi midagi? Ärevus on laes. Kõlab tuttavalt? Kindlasti neile, kes alustavad oma tööalast karjääri pärast kooli lõpetamist või leidsid suvekuudeks tööd.

Mõeldes tagasi oma esimestele töökohtadele, saan aru, kui oluline roll oli juhtidel mu esimeste tööalaste valikute juures. Mulle anti võimalus asuda töökohale, kus mul puudus varasem töökogemus, aga pakuti koolitusi ja võimalust õppida. Kui hiljem juhilt küsisin, miks ta mind valis, sain vastuseks, et suhtumise ja motivatsiooni pärast.

Sain kogeda, mis tunne on vigu teha, ja nägin juhi mõistvat suhtumist, et see on osa kasvust. Tunne, kui sind usaldatakse, kaasatakse ja sinusse usutakse, annab tiivad.

Kahjuks ei ole kõik lood sellised. Kohtusin kandidaadiga, kes sai oma juhilt mitu aastat järjepidevalt tagasisidet, et temas ei ole juhiomadusi ja ta ei saa juhiks. Lihtsalt ei ole eeldusi selleks! Lõpuks inimene hakkaski seda uskuma ja kui talle pakuti teises organisatsioonis juhiks edutamise võimalust, tahtis ta sellest loobuda. Tal olid tegelikult eeldused olemas ja täna on ta väga hea juht oma väikesele tiimile. Aga milline mõju oli juhi sõnadel! Tiivad said kärbitud ...

Juhi võimekust mõista oma rolli ja vastutust tiimiliikmete edus ei saa alahinnata. Kui juhil pole oskust märgata potentsiaali ja näha igas inimeses rohkem kui lihtsalt alluvat, võib juhtuda, et lõhume inimeste enesekindlust ja usku võimetesse olla tulevikus edukad.

Seega noored, kes on sündinud digitaalsesse maailma, kus uute oskuste pidev omandamine ja info kiire kättesaadavus on loomulikud, vajavad juhte, kes loovad selleks sobiva keskkonna ning aitavad neil tiibu kasvatada ja sirutada. Isegi kui töösuhe kestab vaid suvekuude jagu, võib see jätta sügava jälje.

Võtame vastutuse ja hoolitseme selle eest, et see oleks kellegi edulugu, mis tagasi vaadates toob naeratuse näole ja tänutunde südamesse.

Coach’iva juhtimise edu saladus, vastutuse andmise ja võtmisega seotud probleemid ja lahendused on põhiteemadeks Eesti suurimal juhtimiskonverentsil „Coaching 2024: VASTUTUS“. 29. augustil on Kultuurikatlas kohal juba 600 Eesti juhti ja 97% piletitest on välja müüdud. Vaata mahukas ja säravate välisesinejatega programm üle ja tule osalema SIIN.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456