Autor: Personaliuudised.ee • 24. aprill 2019

Uus suund värbamises kogub hoogu – nõustamisagentuur tegi humoorika tööandja video

Selleks et praegusel tihedal tööturul silma jääda, peab tööandja rakendama turunduslikke võtteid ning kõnetama kandidaati uudsel ja põneval viisil. Hea lahendus on tööandja video, mis on parim formaat, et töökultuuri visualiseerida. Kuidas seda aga ägedalt ja silmapaistvalt teha?
Võtteplatsil töö käib
Foto: erakogu

Kuidas luua tööandja video, mis toob sulle töötajaid?

Tööandja video tegemist proovis Grant Thornton Baltic, kes otsustas standardse tööandja video asemel filmida humoorika dokumentaali. Tööandja video peab peegeldama ettevõtet. Selleks peab video loomisel abiks võetud agentuur sisenema ettevõtte igapäevaellu ja töökultuuri ka ise kogema. „Tundsin vahepeal, et töötan ka ise seal. Käisin ettevõttes tihti külas ja jälgisin töötajate päeva,” märgib Brandemi videoturundaja Andreas Unt.

Tasub ka maad uurida ehk konkreetselt selle video tegemisel tugineti üle-eestilisele tööturu-uuringule ärinõustamisteenuste sektoris ning tudengite uuringule, kust selgus, mis argumendid selle sektori inimesi kõnetavad. Video kontseptsiooni loomisel osalesid ka Brandemi värbamiskonsultandid, kes suhtlevad kandidaatidega iga päev ja on kursis, millise otsustusmehhanismiga uue tööandja kasuks otsustatakse.

Pärast kliendi algidee kinnitamist tuleb leppida kokku intervjuud töötajatega. Neilt saab kõige paremini aimu töökultuurist ja inspiratsiooni stseenideks. Töötajatelt tasub uurida:

- kuidas nad ettevõttesse tööle sattusid;

- mis alternatiivid neil olid;

- miks otsustasid nad just selle ettevõtte kasuks;

- miks on tore seal töötada ja miks on nad sinna püsima jäänud;

- milline näeb välja nende tavaline tööpäev;

- kuidas on omavaheline suhtlus ja töökultuur.

„Oli kohe aru saada, et tegu pole konservatiivse ettevõttega, vaid tegelikult on seal päris hea huumorimeelega seltskond, assistentidest juhtideni välja,” nendib Brandemi videoturundaja Andreas Unt.

Järgmiseks oli oluline välja selgitada, mille poolest erinetakse konkureerivatest tööandjatest. Selgus näiteks, et uus töötaja saab otse kliendiga suhelda ja hakkab oma töös kohe kokku puutuma ettevõtte partneritega. Nendest said värbamisargumendid, millele tööandja video üles ehitada.

Mis oli videokampaania eesmärk?

Sektor, milles Grant Thornton tegutseb, on ajalooliselt konservatiivne ja konkurendid püüavad tulevasi kandidaate prestiižiga. Polnud aga mõtet üritada olla konkurentidest prestiižsem, vaid võeti täiesti teine suund. Värbamissõnumeid otsustati esitleda humoorikalt ja ettevõttele iseloomulikult. Töötajatelt kuuldud lugude põhjal ja tööturu-uuringuid arvesse võttes kirjutati video esialgne stsenaarium ja koos ettevõtte töötajatega lihviti video sisu ja humoorikad stseenid võimalikult ettevõttele omaseks. Video stiiliks valiti humoorikas dokumentaal (mokumentaal), sest see mõjub autentselt ja seal sisalduvates lühiintervjuudes saab edastada värbamissõnumeid.

Video põhisõnumiks sai „Meie juures kasvab sinust tegija!”, mida toetavad värbamissõnumid:

1. kaasame su projektidesse

2. panustame sinu kiiresse kasvu

3. arendame sinust tegija

Kuidas töötajad filmimisse kaasati?

Filmimisel osales kokku 18 töötajat ja hulk taustaosalejaid. Tööandja video kohta on seda päris palju. Ettevõtte personalijuht Marge Litvinova ütles: „Projekti alustamisel oli selge, et soovime kaasata protsessi oma töötajad. Ettevõtte kultuur on vaba ja vahetu ning ei ole vahet, kas tegu on ettevõtte omaniku või alles alustanud uue töötajaga. Seda arvestasime ka video planeerimisel. Tegime ettepaneku nii staažikatele tegijatele kui ka värskelt liitunud kolleegidele. Projektis osalemine tundus töötajatele toreda vaheldusena igapäevase töö kõrvalt ja seega ei saanud me ühtegi äraütlevat vastust.”

„Mõni on minult isegi küsinud: „Kas peaosalised läbisid näitlemiskursuse?ˮ Paljude üllatuseks mitte. Usun, et enamik inimesi sobivad kaamera ette – tuleb lihtsalt valida sobiv roll, luua mõnus keskkond ja osalejaid julgustavalt juhendada,” märgib Brandemi videoturundaja Andreas Unt.

Tööandja video turundusplaan

Tööandja video on kõigest üks osa kandidaadi teekonnast ja oluline on läbi mõelda, et sotsiaalmeedia, ettevõtte karjäärileht ning tööandja video sisu üksteist toetaks ja täiendaks. Video kontseptsiooni põhjal tuleb panna paika, kuidas videot sotsiaalmeedias levitada ja kuidas karjäärileht sarnases stiilis üles ehitada, et kandidaat meelelahutusliku video vaatamisest kandideerimiseni jõuaks.

Täispikast videost lõigati Facebooki kaanevideo ja 20–30-sekundilised teaser’id Instagramis jagamiseks. Võttepäevadel tegi fotograaf kaadritaguseid pilte eesmärgiga neid videokampaania juurde jagada. Samuti planeeriti, millist sisu peaks ettevõte edaspidi internetti tootma, et hoida loodud identiteeti.

Soovitused teistele personaliinimestele

Personalijuht Marge annab nõu: „Tööandja videot ei tasu kindlasti karta, sest see annab võimaluse luua hea täiendus kodulehele, karjäärilehele ja sotsiaalmeediasse. Hea koostööpartneriga on see lõbus ja loominguline protsess. Neil, kes on alles oma esimest tööandja videot tegemas, soovitan kindlasti mõelda, mis on ettevõttes see, mida tahaksid esile tõsta, ja koos koostööpartneriga ajusid ragistada, kuidas ettevõtte eelised, eripärad ja olulised nüansid videosse võimalikult ehedalt jäädvustada. Julgustan mõtlema loominguliselt, et video oleks meeldejääv.”

Vaata valminud tööandja videot siit.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456