Autor: Personaliuudised.ee • 5. aprill 2021

Personali Praktik, aprill 2021

Seekordne põnev kaanepersoon on Elina Orumaa. Elina on visiooni ja kõrge algatusvõimega eestvedaja, kes võidab kiirelt kaasjuhtide usalduse. Ega muidu antaks talle nii olulisel määral tegutsemisvabadust. Täpsemalt räägib persooniloos juba Elina ise.

Vabadus on väärtus, mis on meile oluline mitmel tasandil ja mille kaotust oleme viimase aasta jooksul suuremal määral pidanud taluma juba kahel korral. Rääkimata piirangutest ajal, mil kõik päris lukus ei olnud ning elu piirangutega hakkas juba normaalsusena tunduma. See on olnud väsitav aeg, mida tavaline kevadväsimus veelgi võimendanud on.

Seetõttu on hea teada, kuidas märgata kolleegi vaimset väsimust ja kurnatust ning osata sel teemal juttu teha ning tuge pakkuda – nõu annab Taimi Elenurm. Pikaajalise personalijuhtimise kogemuse ja täna vaimse tervise teema eksperdina jagab Kaire Parve kogemust, kuidas organisatsioonis toetada vaimse tervise heaolu teemade käsitlemist. Ethel Reieri kogemusloost saate aga uudseid mõtteid töötajatega vestlemiseks ja tagasiside andmiseks. Avatud suhtlemisele pöörab tähelepanu ka töökeskkonna teemade ekspert Kristi Jõeorg.

Väga tänuväärne ja kasulik artikkel on Maarit Vabrit-Raadlalt, kes räägib peamistest probleemidest personalitöö ja inimeste juhtimise valdkonna digitaliseerimisel. Maarit aitab ehitada silda üle kuristiku, mis mõnikord laiutab tellija ja tarkvaraarendaja vahel.

Õigusteemadest jätkame jaanuarikuus alustatud töövaidluse teemat, seekord lähme vaidlustega edasi kohtuteedele. Meeli Miidla-Vanatalu annab selgitusi värsketele TTOS muudatustele ning vastuse saab ka küsimus, millal tuleks puhkusetasu maksta graafiku järgi töötajale. Lisaks on aprillinumbris kasulikud paremad praktikad Ene Krinpuselt (Magnetic MRO) ja Keily Allaselt (EKNÜ) ning Kadri Seeder jagab tulemusi uuringust töötajate ootuste kohta tööandjale.

Toredat lugemist!

Ene Olle

Suur persoonilugu | Elina Orumaa hindab vabadust mõelda ja teha (Urve Vilk)

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) personalijuhti Elina Orumaad innustab oma töös eelkõige strateegilise personalijuhtimise sünergia asutuse juhtimisega. RIA-s on tal vabadus mõelda ja teha ning kokkulepped on kiired ja selged.

Puust ja punaseks: töövaidluse lahendamine kohtus (Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste)

Esimese instantsina vaatavad töövaidluskomisjoni menetlusele järgnevaid töövaidlusasju läbi maakohtud. Töövaidluskomisjoni menetlust ning sellele järgnevat kohtusse pöördumise korda reguleerib töövaidluse lahendamise seadus (TvLS).

KKK: keda puudutavad töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muudatused?

Kas 1. märtsil jõustunud töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muudatused tähendavad muu hulgas seda, et seadus hakkas kehtima ka kõigile teenuseosutajatele ehk käsundisaajatele, töövõtjatele, maakleritele, agentidele jne?

KKK: riskianalüüsi esitamine ja olulised nopped TTOS-ist

Olen personalijuht ja ühtlasi töökeskkonnaspetsialist. Tahtsin tööinspektsiooni tööelu infosüsteemi iseteeninduse kaudu meie ettevõtte töökeskkonna riskianalüüsi üles laadida, aga sain teada, et mul ei olegi sellele süsteemile ligipääsu ja meie välismaalasest juhatuse liige ei saa ka sinna süsteemi sisse. Kuidas saan siis nüüd riskianalüüsi tööinspektsioonile esitada, nagu seadus nõuab?

KKK: riigipühadel töötamise tasu ja puhkusetasu maksmine

Lugejate küsimustele puhkusetasu ja riigipühadel töötamise tasu maksmise kohta vastavad Tööinspektsiooni nõustamisjurist Sandra Kuus ja peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.

Avatud vestlus võib kolleegi stressist välja aidata (Taimi Elenurm)

Vestluse ettevalmistamine tähendab heatahtlikkusele ja usaldusele häälestumist. Andke ettevaatlikult märku, et teise muret on märgatud, kaaslast mõistetakse ning pakutakse talle abi keerulises olukorras toimetulekuks.

5 lihtsat viisi, kuidas organisatsioonis vaimset tervist toetada (Kaire Parve)

Personalijuhtidena oleme viimasel ajal üha enam tegelenud inimeste isikliku elu sündmuste, tervise ja muredega. Inimsõbralikkus peab muutuma iga targa tööandja normiks.

Juhid, muutke tagasiside edasisideks (Ethel Reier)

Tagasisidestamisele annavad tähenduse organisatsioonikäitumine, omavahelised suhted ja kollektiivi stressitase. Toimiva tagasiside andmise juures on oluline kogu protsessi ja eesmärgi mõtestamine.

11 muret personalitöö digitaliseerimisel (Maarit Vabrit-Raadla)

Personalitöö digitaliseerimisel tekib tavaliselt probleeme kahel tasandil: organisatsioonis üldisemalt ning personalivaldkonnas. Muresid saab aga hea eeltööga ennetada.

Ümberõpe võib töötajad koondamisest päästa (Ene Krinpus)

Ettevõtte edu sõltub paljuski töötajate oskustest ja teadmistest, kuid pea alati, kui tekivad raskused, kärbitakse arendustegevuste eelarvet ning koondatakse töötajaid.

Eesti Karjäärinõustajate Ühing tegi liikmetele mentorprogrammi (Teily Allas)

Karjäärinõustajate ühingu esimene mentorprogramm algas pilootprojektina septembris 2020 ja kestab tänavu kevadeni. Programmist võtab osa pea pool ühingu liikmetest, moodustunud on 20 mentorpaari ning kahel mentoril on kaks menteed.

6 soovitust avatud suhtluseks, mis toob tulemusi (Kristi Jõeorg)

Suur osa suhtlusest on kolinud veebi ja elutempo on aina kiirem. Suhtlemiseks saadetakse meil, sõnum vms. Avatud suhtlusele jääb ruumi üha vähemaks, kuna ümbritsev muutub ebakindlaks.

Suur ülevaade: kõige kriitilisemad ootused tööandjale (Kadri Seeder)

Töötajad ja tööotsijad peavad tööandja valikul väga oluliseks juhtkonna usaldusväärsust, seaduskuulekust, töötajate võrdset kohtlemist ning stabiilsust, selgus Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee suurest küsitlusest, millele vastas ligi 10 000 inimest.

Välisuudised ja -praktika

5 fraasi, mida juhid ei tohiks kasutada

Teie töökaaslased võivad olla hädas vaimse tervise probleemidega, seepärast tekitab halvustava alatooniga keelekasutus – näiteks „ta on peast segi” või „tal on probleeme” – ebaturvalise töökeskkonna.

Välisuudised USA-st: seksuaalne ahistamine McDonald’sis

Mitu McDonald’si naistöötajat on viimasel ajal väitnud, et meeskolleegid on neid töö juures seksuaalselt ahistanud.

Pea kõige vastupidavamad töötajad on singapurlased

Hiljutisest uurimusest selgus, et Singapuri linnriik tuli 25 riigi seas neljandale kohale nimekirjas, mis reastas vastupidavaimaid töötajaid maailmas. Leiti, et 19% sealsetest töötajatest on ülimalt vastupidavad ja visad. Pingerea etteotsa jõudis ka India, kus vastav näitaja oli 32%.

Välisuudiseid: Austraalias on suur nõudlus meditsiinitöötajate järele

LinkedIn tegi Austraalia tööturule keskenduva uurimuse, mille eesmärk oli suunata edasisi talendijuhtimise strateegiaid. Tulemustest joonistus välja nii COVID-19 mõju värbamisele kui ka muutuvad nõudmised oskustele.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456