Autor: Monika Lillenthal • 12. aprill 2021

Millest alustada töötajatele tervisekindlustuse pakkumisega?

Töötajad on SEB kõige suurem vara. Töötame pidevalt selle nimel, et olla oma töötajatele parim tööandja, pakkudes neile võimalikult mitmekesist ja konkurentsivõimelist väärtuspaketti. Eelmisel aastal astusime väga olulise sammu, kui hakkasime töötajatele pakkuma täiendavat tervisekindlustust. Selle eesmärk on toetada töötajate tervislikku ja aktiivset elustiili ning soodustada ennetavat tervisekontrolli.
SEB HR nõustaja Monika Lillenthal
Foto: VILLI HUNT

Taust

Järjest rohkem ülebaltiliselt töötava organisatsioonina peame oluliseks eri riigi töötajate võrdset kohtlemist ja pakutavate hüvede sarnasust. Tervisekindlustuse rakendamine SEB Eestis oli ülebaltiliste soodustuste paketi ühtlustamise oluline osa, kuna Lätis ja Leedus kehtis sarnane süsteem juba mõnda aega varem. Valisime ühiseks maakleriks Baltikumis UADBB AON Baltic ning Eestis sai hanke tulemusel kindlustajaks BTA Baltic Insurance Company Eesti filiaal.

Tervisekindlustuse loomise tingimused

Oleme töötajatele pakkunud sporditoetust juba aastaid. Tagasiside sellele on olnud positiivne ja seda kasutab regulaarselt suhteliselt suur osa töötajaid. Meie soov oli, et Eestis hästi toimiv sporditoetuse süsteem jääks muutumatuks.

Uue tervisekindlustuse alla soovisime viia ka tööandja seni hüvitatavad teenused (töötervishoiuarsti külastus, prillide kompenseerimine, massaaži kasutamine).

Kindel eesmärk oli, et kindlustusega oleksid kaetud kõik SEB Eesti töötajad, ka sünnituslehel ja lapsehoolduspuhkusel viibijad. Uued töötajad saavad kindlustatud tööle asumisele järgneva kuu algusest. Tervisekindlustuse eest tasub tööandja.

Kõiki neid aspekte aluseks võttes asusime välja töötama tervisekindlustuse protsessi ja täpseid tingimusi.

Koostasime neli erinevat paketti, milles on meditsiiniteenuste ja sporditoetuse suurus omavahelises seoses, et iga töötaja saaks valida enda vajadustele sobiva variandi.

Tervisekindlustuse raames saab kasutada väga erinevaid teenuseid, näiteks ambulatoorne ravi, vaktsineerimine, taastusravi, retseptiravimite ost, profülaktilised uuringud, optika ostmine ning hambaravi.

Töötajate teavitus ja pakettide valimine

Kui tingimused on paigas ja poolte vahel koostöölepingud sõlmitud, alustasime töötajatele suunatud kommunikatsiooniga, sest tegu on Eestis üsna vähetuntud tootega. Lisaks siseveebis avaldatud artiklitele korraldasime mitmeid infotunde ja seminare, kus tutvustasime töötajatele uut soodustust ja selle võimalusi. Kaasasime kohe ka AON ja BTA esindajad, sest nagu arvatult, oli pangatöötajatel detailseid küsimusi, millele sai vastused otseallikast.

Pakettide valimiseks jätsime töötajatele aega poolteist kuud ja uus teenus jõustus möödunud aasta juulikuust.

Tervisekindlustuse kasutamine

Töötaja jaoks on tervisekindlustuse kasutamine mugav: pärast enda valitud teenuse kasutamist ja arve tasumist tuleb vajalikud dokumendid BTA e-kontorisse üles laadida, seejärel toimub kiire menetlemine ja tihti hüvitab kindlustus tehtud kulu juba samal päeval. BTA e-kontor on mugav ja ligipääsetav nii arvutist kui telefoni laetava rakenduse kaudu, seal saab ülevaate enda valitud paketi limiitidest ja kasutusest.

Tööandjana saame BTA-lt kvartaalselt ülevaadet teenuste kasutamise mahtudest ja ka hüvitamisest keeldumistest, mis on meile vajalik info, et saaksime aimu töötajate käitumisest ja eelistustest.

Suhtleme siiani maakleri ja kindlustajaga aktiivselt, kui esineb keerulisem juhtum, mille hüvitamine on kahtluse all. Püüame alati leida parima lahenduse.

Algusest peale on ootuspäraselt kõige rohkem kasutatud hambaravi teenust.

Väga oluliseks peame, et ka psühholoogiline nõustamine on nüüd tervisekindlustusega kaetud. Juba eelmise aasta algusest alustasime SEB-s oma töötajatele psühholoogilise nõustamise tasuta võimaldamist, nüüd on selle kasutamine veelgi mugavam. Näeme, et praegusel keerulisel ajal vajavad töötajad psühholoogilist tuge järjest rohkem – uus olukord ja kodukontoris töötamine on tõstatanud täiesti uued probleemid.

Kindlustaja BTA pakub veel üht lisavõimalust: kui töötaja soovib, saab ta lisatasu eest ka oma pereliikmeid SEB-le kehitavatel tingimustel kindlustada. Seda võimalust kasutavad üsna paljud töötajad.

Samuti on praegusel ajal oluline teada, et kindlustus katab COVID-19ga seotud teemad, nagu testimine ja vaktsineerimine.

Tervisekindlustuse kasutamise põhjal jagunevad SEB töötajad suures pildis kaheks: suurem osa on juba proovinud tervisekindlustust kasutada ja kogenud, et protsess on lihtne ja kiire ning kasutavad teenust väga tõenäoliselt aktiivselt ka edaspidi. On ka neid, kes pole tervisekindlustuse kasutamisel kuigi aktiivsed või pole veel üldse kasutamisega algust teinud. Kuna 71% töötajatest on vähemalt korra teenust kasutanud, hindame seda heaks tulemuseks.

Aina paremaks

Oleme tervisekindlustust SEB Eestis oma töötajatele nüüdseks pakkunud üheksa kuud. Saame kindlalt öelda, et oleme selle kasutusele võtmise otsusega väga rahul. Töötajad on uue teenuse omaks võtnud ja on selle kasutusvõimalustest järjest teadlikumad.

Väga oluline on siinjuures märkida, et nii suure projekti puhul on määrava tähtsusega kasutajate teavitus ja teenuse arusaadavus. Nagu ikka – jagatavat infot pole kunagi liiga palju, kuid siinjuures tuleb ka kasutajal endal süveneda ja pakutavast aru saada. Seda tehes annab tervisekindlustus väga palju võimalusi enda tervise ja heaolu jaoks ära teha.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456