Autor: Mats Soomre, Belbin Eesti asutaja ja juhtivtreener. • 7. märts 2024

Lihtsalt meeskonnast ei piisa, see peab ka edukas olema

Juhtimis- ja meeskonnatreener Mats Soomre teab, et Gallup Inci andmetel on inimeste kõrge pühendumus üks olulisemaid eduka meeskonna eeldusi. Kahjuks pole selliseid kõrge pühendumusega inimesi aga palju.
Teoreetiliselt saab arendada ka oma nõrkusi, ent tugevuste arendamisel näeb KoostööKunstiKooli Belbin juht ja koolitaja Mats Soomre pikemas perspektiivis suuremat kasu.
Foto: Evelin Kruus, Goodnews

“Nii Belbini kui Gallupi vaated lähevad omavahel kokku. Kui Gallup kirjeldab ära, mida peame tegema selleks, et inimesed oleksid kõrge pühendumusega, siis Belbin oma meeskonnarollide mudeliga annab väga praktilise lahenduse – mõõdab, analüüsib, kirjeldab ja annab soovitused, kuidas inimeste pühendumust oluliselt tõsta,“ lausub Soomre. Ta selgitab, millised on eduka meeskonna omadused, ning annab nõu, kuidas muuta meeskond edukaks.

Õpi tundma nii enda kui ka teiste tiimiliikmete tugevusi

Eduka meeskonna üks oluline eeldus on inimesed, kes saavad suurema osa ajast teadlikult oma tugevusi rakendada, mis aitab oluliselt kaasa inimeste kõrge pühendumuse saavutamisele – Gallupi andmetel on sellisel juhul kuus korda tõenäolisem, et inimesed on kõrge pühendumusega.

Küsimus taandub suurel määral sellele, kui hästi me ennast ja oma meeskonnakaaslasi tegelikult tunneme. Mitte ainult ilmselgeid tugevusi, vaid ka varjatud tugevusi ning nõrku külgi. Siin tuleb sisse tuua juhtimine, mis on selles vaates koostöö küsimus. Mil määral aitavad inimesed juhil meeskonda juhtida?

Eelduseks on see, et inimesed peavad ennast ja oma meeskonnakaaslasi tavapärasest oluliselt paremini tundma. Nii nagu Belbin, jõudis ka Gallup oma uuringutega sinnani, et esmalt peab inimestel aitama mõista nii enda kui oma meeskonnakaaslaste tugevusi. Järgmiseks tulekski õppida nüüd neid tugevusi rakendama.

Inimest tuleb õppida tundma, tema tugevusi tuleb õppida rakendama. See on aga juhi ja kõikide meeskonnaliikmete roll – aidata inimestel oma tugevustest paremini aru saada ning neid teadlikult rakendada. Siinkohal saab määravaks meeskonnasisene usaldus ja avatus – kuivõrd ollakse valmis avatult rääkima oma tugevustest, varjatud külgedest ja ka nõrkustest. Kuivõrd ollakse huvitatud ühisest edust? Meeskonnakaaslase heast käekäigust? Ollakse valmis tegema ekstra pingutust, et teistel läheks paremini? Inimeste varjatud tugevuste leidmisel on väga suur potentsiaal nii motivatsiooni kui ka pühendumuse saavutamiseks.

Rakendades oma tugevusi, läheb kõik ladusamalt

Kolmanda punktina on oluline mõista, et selleks, et inimene saaks olla kõrgelt pühendunud, on oluline siduda omavahel tema tugevused ja töö, ehk et inimene saaks oma igapäevases töös teadlikult kasutada kõiki oma tugevusi, ilma et ta peaks nõrkustega pidevalt hädas olema. Kui inimene saab rakendada oma tugevusi, läheb kõik ladusamalt, samas kui inimene peab oma nõrkustele liigselt tähelepanu pöörama ja neid kohustuslikus korras arendama hakatakse, kaovad nii pühendumus kui ka motivatsioon.

Mats Soomre: „Teoreetiliselt saaks ka oma nõrkusi arendada, kuid praktikas see eriti ei toimi. Nõrkustega hästi toimetulekuks on oluline, et meeskond oleks õigesti komplekteeritud ja tasakaalus, siis saavad erinevate tugevustega inimesed üksteise nõrkuseid asendada.“

Meeskonnas on vaja liidrit

Neljanda punktina on oluline mõista, millises faasis oma tegevustega ollakse, millised on parasjagu prioriteetsed ootused konkreetsele inimesele. Kas meil on vaja ideederikkaid inimesi nagu Innovaatorid ja Võimaluste otsijad? Või on vaja teha ratsionaalseid ja kaalutletud otsuseid analüütilise Hindaja ja eksperdist Asjatundja kaasabil?

Kui oleme elluviimise faasis, aitavad kaasa praktilise meelega süsteemsed Teostajad ning suurepärased täpsust ja korrektsust armastavad Viimistlejad. Belbini uuringud näitasid, et edukas meeskond vajab Koordineerija tüüpi liidrit, kes näeb suurt pilti ja eesmärki ning oskab enesekindlalt kogu meeskonda motiveerida ja suunata. Sellist tüüpi inimene oskab näha inimeste tugevusi ja neid edukalt rakendada. Just Koordineerijast sõltub suurel määral, kui pühendunud inimesed on. Kindlasti vajatakse õigel hetkel ka entusiastlikku ja tempot hoidvat Kujundajat ning positiivset õhkkonda loovat sõbralikku Meeskonnatöötajat.

Inimestele tuleb teha seda, mida nad soovivad, et me teeksime

Kokkuvõtteks võib öelda, et meeskonna muudab oluliselt edukamaks see, kui kõik vajalikud meeskonnarollid on täidetud, inimesed tunnevad põhjalikult üksteise tugevusi ning oskavad ja tahavad neid tugevusi teadlikult rakendada. See kõik nõuab küll pingutust, üksteisemõistmist ja head kombineerimisoskust, aga on seda väärt. Heade töiste suhete aluseks on põhimõte: tee inimestele seda, mida nemad soovivad, et sa neile teeksid!

Eduka meeskonna meelespea:

* Edukas meeskonnas on erinevate tugevustega ning kõrge pühendumusega inimesed.

* Inimesed tunnevad väga hästi nii enda kui teiste tugevusi ja nõrku külgi.

* Inimesed oskavad, saavad ja tahavad teadlikult tugevusi rakendada.

* Meeskonnas on tugev usaldus, avatud suhtlus ning ollakse valmis ekstra pingutama.

* Meeskonnas on suurt pilti nägev liider, kes oskab inimesi motiveerida ja suunata.

PANE TÄHELE!

Mats Soomre astub üles ja 25. aprilli Juhtimislaboris, kus kõneleb esimese minuti tähtsusest enese kehtestamisel.

Kuidas olla algusest peale kohal ja arvestatav vestlusel või sündmusel osaleja? Kuidas väljendada oma seisukohta ja arvamust nii selgelt, et kellelgi kahtlusi ei tekiks?

Neid ja paljusid muid teadmisi saad edukalt kasutada nii oma töös kui eraelus.

Vaata üle ka teised suurepärased teemad ja esinejad ning soeta pilet soodushinnaga veel enne 21. märtsi!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456