Autor: Kati Orav • 13. mai 2024

3 ideed, kuidas visuaalse lihtsustamise tehnika aitab kaasa julgele juhtimisele

Viimastel aastatel on juhtimismaastikul rõhutatud julge juhtimise olulisust. Kuid mis see täpselt tähendab? Kas see piirdub ainult julgusega või hõlmab ka julgeid tegusid?
Personalitöötajate suvekonverentsi samasisuline töötuba saadab osalejad koju ülikasuliku visuaalse põhjaga arenguvestluse toetamiseks.
Foto: Kati Orav

Julge juhtimine on mitmetahuline kontseptsioon, mille keskmes on riskide võtmine, innovatsioon, avatus uutele ideedele, julge suhtlemine ja vastutuse võtmine. Üks tõhus vahend julge juhtimise saavutamisel on visuaalne lihtsustamine, mis võimaldab luua inspireeriva, loova, avatud ja ausa organisatsioonikultuuri.

Visuaalne lihtsustamine on kujundite, sümbolite ja märksõnade kasutamine, et luua tähendust. See tugineb lihtsale joonistamisele ja kujutlusvõimele, mis on mõlemad osa inimeseks olemisest. Visuaalne lihtsustamine ei ole kunstiline joonistamine. See on mõtlemise, mõtestamise, juhtimise ja koostöö tööriist, mille keskmes on lihtsad skeemid ning mõtte- ja teekonnakaardid. Kui me oskame ja julgeme mõtted oma peast silmade ette tuua, siis juhtub see, et me ainult ise ei näe, kuidas ja mida mõtleme, vaid teeme selle vajadusel nähtavaks ka teistele.

Visuaalne lihtsustamine saab olla hea tööriist julgeks juhtimiseks, sest võimaldab tuua ruumi mängulisuse, mis omakorda toob kaasa ausama suhtluse, empaatia ja haavatavuse, mis aitab maskidel langeda ja kohtuda sellisena, nagu oleme. On suur julgus need kolm tegurit oma juhtimis- ja ka koostöökultuuri tuua. Toon siinkohal välja kolm mõtet, kuidas visuaalne lihtsustamine aitab kaasa julgele juhtimisele.

1. Nähtavus ja kaasamine

On julgus võtta ettevõttes kasutusele mängulisi ja loovaid lähenemisi. Visuaalne lihtsustamine võimaldab muuta traditsioonilisi informatsiooni esitamise viise ning tõsta läbipaistvust ja kaasatust. Visuaalsed teekonnakaardid aitavad meeskonnal olla ühel lehel, luues selgust ning võimaldades paremat koostööd. See tehnika toetab avatud suhtlemist ning aitab vältida liigset keerukust ja ebavajalikku informatsiooni.

Arvan, et mitte kellelegi ei ole võõras olukord, kus pika ja segase selgituse lõpuks on haaratud paber ja pliiats ning skeem on löönud kõik klaariks. Milleks kasutada seda viimase õlekõrrena siis, kui kõik on juba väsinud ja tüdinenud? Visuaalne lihtsustamine annab oskuse ja julguse vestluse ja plaanid kohe nähtavaks teha. Nähtavus omakorda kaasab osapooli – tekib avatum ja aus arutelu selle üle, mida nähakse.

2. Julgus ja ühine visioon

Julge juhtimise oluline osa on ambitsioonika visiooni loomine ja elluviimine. Visuaalne lihtsustamine aitab juhil luua selgeid teekondi oma visiooni saavutamiseks ja inspireerib meeskonda ühise eesmärgi poole liikuma.

Siinkohal tahan jagada loo visuaalse lihtsustamise praktikust, kes on keskastme juht. See naisterahvas käis minu avatud koolitusel ja lõi seal visuaalse teeraja ühele oma väga ambitsioonikale unistusele. Ta ütles, et sai unistuse palju konkreetsemaks visiooniks, kuid lisas, et ei ole kindel, kas jugeb seda pildina oma meeskonnale näidata.

Mõni aeg pärast koolitust sain temalt kirja, kus ta jagas oma rõõmu. Ta ütles, et võttis siiski julguse kokku ja näitas oma visioonipilti ka teistele. Esiteks oli ta saanud suure imetluse osaliseks, et nii hästi joonistada oskab, ning siis, kui plaani süveneti, tabas teda küsimuste laviin. Küsimused olid kõik visiooni ja selle elluviimise kohta. Lõpuks oli keegi hüüdnud, et mis seal ikka, teeme teoks. Pilt pandi koosolekuruumi seinale ja kirja saatmise hetkel olid juba esimesed edukad sammud tegevuskavas astutud.

3. Läbipaistvus ja avatus

Juhtimine nõuab ka julgust pidada ebameeldivaid kõnelusi ja visuaalne lihtsustamine võib olla abiks ka selles valdkonnas. Visuaalsed skeemid aitavad juhil keerulisi teemasid selgemalt ja läbipaistvamalt esitada ning toetavad avatud suhtlemist.

Ka siin on mul jagada inspireeriv lugu. Selle rääkis mulle üks koolitusel osalenud naisterahvas, kes oli sel hetkel osakonna juht ühes suures rahvusvahelises ettevõttes. Ühel hetkel kutsus tema otsene ülemus ta kohtuma. Liikusid jutud, et osakonnas ei ole kõik hästi. See naisterahvas rääkis mulle, et tegelikult teadis ta väga hästi, mis oli juhtunud, ning oli hakanud oma peas juba ka lahendust otsima.

Enne juhiga kohtumist otsustas ta situatsiooni paberile lahti joonistada ja lisaks joonistas sinna ka lahenduse. Ta oli enne vestlusele minekut natuke kartnud, et äkki ta vallandatakse, kuid tema sõnul päästis teda visuaal ja mitte ainult. Vestlus oli visuaalil olevat situatsiooni ja selle lahendust läbi vaadates olnud nii konstruktiivne, et peaaegu oleks ees oodanud palgakõrgendus.

Nii võimas on üheltpoolt see, et me ise asjad läbi mõtleme ja silmade ette toome, ning teisalt see, et aitame ka teistel seda näha ja mõista.

On hulgaliselt põhjuseid, miks võtta ettevõttes kasutusele visuaalse lihtsustamise tehnika, et toetada julget juhtimist. Aga kust ja kuidas alustada? Viimase loo valguses sobib välja tuua mõte ja kogemus, et just arenguvestlused saaksid olla üks hea viis visuaalset lihtsustamist ettevõttes juurutada. Arenguvestlused on olulised töötajate arengu ja motivatsiooni seisukohast ning visuaalne lihtsustamine võib neid vestlusi oluliselt rikastada. Kasutades visuaalseid abivahendeid, nagu näiteks mõtte- või teekonnakaardid, saavad juhid ja töötajad selgemalt mõista arengueesmärke, tugevusi, nõrkusi ja arenguvõimalusi. Selline lähenemine mitte ainult ei muuda vestlusi sisukamaks, vaid aitab ka kaasa avatumale ja mängulisemale suhtlusele, luues sel moel soodsama keskkonna arengu ja õppimise toetamiseks.

Soovid seda lähemalt uurida? Tule Personalitöötajate suvekonverentsil töötuppa, kus uurime visuaalset lihtsustamist kui tööriista arenguvestluste toetamiseks. Lisaks saavad vastuse küsimused:

  • mida tähendab see, et me kõik oskame joonistada?
  • kas joonistamine saab olla tõsiseltvõetav tööriist koostöös ja juhtimises?

Kirsiks tordil läheb iga osaleja töötoast ära visuaalse põhjaga arenguvestluse toetamiseks.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456