16. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 tulevikku vaatavat värbamissoovitust tööandjale

Manpower Baltikumi personalijuht Ene Kohtla
Eestis on täitmata töökohti rohkem kui kunagi varem ja lähitulevik näitab vaid tööjõukriisi süvenemist. Tööotsijatele on see kuldne aeg, aga personalijuhtidele peavalu. Vanad värbamismeetodid enam ei tööta, aga kusagilt tuleb sobivad inimesed leida. Manpower Baltikumi personalijuht Ene Kohtla toob välja viis tulevikku vaatavat värbamissoovitust.

1) On väga vana ja levinud ütlus, et inimesi palgatakse oskuste ja vallandatakse isiksuseomaduste pärast. Tööturg on aga drastiliselt muutunud ja sama lause tuleks keerata tagurpidi. Kuna vajalikud oskused on pidevas muutumises, tuleb inimesi palgata just eelduste ja isiksuseomaduste järgi ning vallandada juhul, kui inimene pole suuteline vajalikke oskusi omandama või ajakohastama.

2) Spetsiifiliste oskuste puudus tööturul on tõstnud nende hinna kõrgeks ja hea töötaja palkamine käib osale ettevõtjatest üle jõu. Kui spetsiifilist oskust on vaja just täna ja praegu, pole tööandjal valikut, aga kui oskustega inimest on vaja nii praegu kui tulevikus, võiks kaaluda sellise inimese palkamist, kelle oskused pole veel piisavad. Eri hinnangutel annab see tööandjale umbes 10 protsenti rahalist säästu ja lojaalse töötaja. Samal põhjusel tasub olla avatud ka praktikasoovijatele – mõni kulutab tõepoolest ülemäära tööaega ega loo lisaväärtust, aga mõni peab tuleproovile vastu ja nii võib saada hea töötaja pikkadeks aastateks.

3) Arvesta, et potentsiaalsed kandidaadid koguvad infot nii organisatsiooni kui ametikoha kohta juba enne kandideerima asumist. Infot otsitakse peamiselt interneti avarustest, seega jälgi pidevalt, mida sinu organisatsioonist sotsiaalmeedias ja foorumites räägitakse, võta sellest õppust ning sekku, kus vajalikuks pead. Sotsiaalmeedias tasub olla ka organisatsioonina aktiivne ja avatud, kusjuures seal on sinu parimateks müügimeesteks olemasolevad rahulolevad töötajad.

4) Rahast rääkida ei ole tabu! Räägi avatult palgast, soodustustest ja teistest motivatsiooniteguritest juba värbamisprotsessi alguses – nii säästad enda ja kandidaadi aega ning väldid olukorda, kus ta jõuab pika värbamisprotsessi kestel valida hoopis teise tööandja, kes on kaardid paremini lauale käinud.

5) Hoia olemasolevaid inimesi. Uuringute kohaselt vahetatakse töökohta eelkõige töötasu, töö iseloomu, paremate karjäärivõimaluste ja paindlikumate töötingimuste tõttu. Kui saad milleski neist töötajale vastu tulla, tee seda kohe, enne kui ta hakkab töökoha vahetamisest rääkima. Erilist tähelepanu tasub pöörata tööaja ja töökoha paindlikkusele, mille suhtes on kõrged ootused eelkõige noortel.

Autor: Ene Kohtla, Manpower Baltikumi personalijuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456