Autor: Helen Roots • 20. mai 2024

Personalitöötajate suvekonverents pakub inspiratsiooni, arengukohti ja ühistegevusi

Juba paari nädala pärast ootavad Personaliuudised sind ja sinu kolleege suvekonverentsile. Vaata üle, mis toimuma hakkab!
Foto: Raul Mee

Nagu juba traditsiooniks saanud, toimub juuni alguses personalitöötajate inspireeriv suvekonverents. Seekord oleme end sisse seadnud taas Küla Villas Saku külje all, mis on nii mõnelegi varasemale osalejale juba tuttav paik.

Nagu eelmistelgi kordadel, alustame suvekonverentsi eelõhtuga 6. juunil - seda ikka selleks, et ka personalitöötaja, kes on kogu aasta vältel oma ametiõdede-vendadega ehk vaid põgusalt mõnel konverentsil või seminaril kokku juhtunud, saaks viimaks ometi võimaluse võtta aeg maha, suhelda kolleegidega, vahetada kogemusi, küsida nõu, luua uusi ja värskendada vanu kontakte.

Eelõhtu sujumiseks oleme korraldanud ka mõningaid tegevusi (nt vitraaži töötuba soobi korral, samuti saun jne), aga nautida saab ka lihtsalt kohapealset melu ja panna rõhku suhtlemisele.

Nii konverentsipäeva kui ka eelõhtut juhib armastatud telenägu Marko Reikop, kelle sõnul on just personaliinimesed olnud tema läbi aegade kõige lemmikum publik - teist nii vahetut ja lahedat seltskonda pole tal olnud au juhtida, kinnitas ta pärast möödunudaastast sündmust, ja palus end ka tänavuseks suvekonverentsiks kindlasti kohale kutsuda.

Foto: Raul Mee

Konverentsipäev algab holistilise juhtimis-coach’i ja personalijuhi Signe Korjuse inspireeriva avaettekandega, milles ta kirjeldab ausalt ja avameelselt, missuguseid juhtimisvigu ta on teinud ja kuidas nendest välja tulnud. Oma ettekande kohta kirjutab ta järgmist:

"Su ambitsioon on su kompetentsist kaugel ees!" Nii kõlas mu karjääri enim mõjutanud tagasiside ca 20 aastat tagasi. Astusingi mitme reha peale, kolistasin paljusid karjääriämbreid. Tegin haiget ja sain haiget. Aga talletasin need kogemuse ja õppetunnina ning täna kõnnin sama ambitsioonikalt, ehkki targemana oma rada. Tahan ka sind inspireerida oma ämbreid kogemusega täitma ja rehaga tarkust kokku riisuma. Olgu su ämbrid ja rehad su tänuväärseimad tööriistad.

Foto: Raul Mee

Pärast seda on kavas jaguneda töötubadesse ja teha valik kahe paralleelsessiooni vahel just oma huvidest lähtuvalt.

Enne lõunasööki astuvad külaliste ette Recruri tegevjuht Marit Alaväli, kes üpetab, kuidas luua KPI-sid ning teha olemasolevatele mõõdikutele suveaudit, ja karjäärinõustaja Anna Gramberg, kes õpetab navigeerima muutuvate vajaduste ja kõikuva töömotivatsiooni lainetustes.

Mariti praktiline töötuba on mõeldud kõigile personalijuhtidele ja personalispetsialistidele, kes soovivad töötajate elutsükli esimeses osas ehk värbamises luua või kohandada oma ettevõttele sobiva mõõdikute süsteemi. Töötoa jooksul pannakse paika, millest võiks üks korralik mõõdikute süsteem alguse saada, kas ja miks on vajalik mõõta, kuidas seda kõike analüüsida, mida need mõõdikud meile annavad, ja mis sellest muutub. Töötoa lõpetuseks valmivad gruppides praktilised värbamistegevust efektiivistavad süsteemid.

Loe lisaks
Milline on atraktiivne tasusüsteem 2024. aastal?

Anna teab, et kui muutuvad vajadused ja sihid, tuleb neid märgata. Kuidas seda aga teha ning mil moel tööelu taas paremini joondada ja töö tähendust uuesti luua? Kas igaühel on oma individuaalne rada ehk millised saavad olla erisugused karjääri- ja arenguteed organisatsioonis tänapäeval? Ühisloomes töötoas osalejatega valmib loomingulise ülesandena oma versioon eri tüüpi karjääriteedest. Ülesande saab iseenda näitel läbi mõelda ja mõtestada ning kasutada neid lähenemisi karjäärinõustaja tööriistakastist oma töös inimestega.

Loe lisaks
Millest töötaja juhiga arenguvestlusel alati rääkida ei söanda

Pärast kosutavat lõunapausi astuvad teie ette strateegiakonsultant ja mentor Indrek Maripuu, kes kirjeldab, kuidas parandada meeskondades ajurünnakute kvaliteeti ning kas ja kuidas hinnata selle tulemuslikkust, ning Mindset Fitnessi asutaja ja koolitaja Kerdu Lenear, kes kõneleb juhtide levinuimatest takistustest ja jagab kuulajatega 5 sammu enesetakistusest professionaalse eduni.

Foto: Raul Mee

Indrek usub, et kuulajad nõustuvad, et lisandväärtuse kasv ja innovatsioon ehk teiste sõnadega nutikad lahendused ja head ideed on täna olulisemad kui eales varem. Aga nende nimel on vaja pingutada. Ta võrdleb seda olukorda ilma teleskoobita tähtede vaatamisega: saad küll üldise ettekujutuse, ehk isegi naudid seda, kuid ei näe kõiki detaile ega sügavamaid imesid, mida universum varjab. Ajurünnaku protsess toimub paljudes organisatsioonides samamoodi: näed üpris palju ja oled rahul, kuid ei aimagi, mis oleks veel võimalik, kui meeskonna kasutada oleks õiged vahendid.

Loe lisaks
OKR kui ideaalne strateegiliste eesmärkide mõõtmise vahend kobarkriisi ajal

Kerdu aga kirjeldab, kuidas paljud juhid lasevad hirmudel oma professionaalseid otsuseid domineerida, põhjustades enesetakistust, mis viib edasilükkamise, riskide vältimise ja kahtlusteni. Need hirmud mõjutavad märkimisväärselt juhi käitumist ja organisatsiooni tulemuslikkust, takistades innovatsiooni ja edasiminekut. Tema interaktiivne töötuba keskendub enesetakistuse mõistmisele ja selle ületamisele juhtimise kontekstis. Osalejad saavad teada, et lisaks hirmule ebaõnnestumise ees võib neid takistada ka hirm edu ees. Mis on nende hirmude erinevused, kuidas neid tuvastada ja “ravida”? Töötoas tutvustab Kerdu muuhulgas ka teaduslikult tõestatud ja praktilist 5-sammulist strateegiat, mida juhid saavad enesetakistuse vastu võitlemisel kohe kasutama hakata.

Loe lisaks
Kumba kardad, kas läbikukkumist või hoopis edu?

Töötubade sessiooni lõpetavad muusika- ja pereterapeut Siiri Viil ning Äripäeva ja Personaliuudiste aasta koolitaja 2023 tiitliga pärjatud “kritseldaja” Kati Orav.

Siiri küsib, kas oled jembe või kellafon, ning kirjeldab, mida on vaja selleks, et oma meeskonnaga kokku kõlada. Ta räägib, et muusika on tööriist, millega saab nii õhkkonda kujundada kui meeleolu mõjutada, see aitab väljendada emotsioone nii raskel kui rõõmsal hetkel. Muusika kontoris saab töötajaid nii ühendada kui tülli ajada - vale valiku korral on lihtne muuta inimesi närviliseks ja pahuraks, isegi endast välja viia. Muusikaliste tegevuste kaudu saab mõjutada meeskonda ka keskenduma, rahunema, aktiveeruma või oma mõtteid avama. Veel saab muusikaliste tegevuste kaudu analüüsida enda rolli ja kohta meeskonnas või oma osakonna toimimise struktuuris.

Loe lisaks
Miks on juht nii vaikne ja alluv nõnda jõuline?

Siiri põnevas töötoas osalejad saavad nii oma kogemuse kui teadmised muusika kui loovteraapia meetodi kasutamisest organisatsiooni, meeskonna või indiviidi analüüsimiseks sh toimimise muutmiseks.

Foto: Raul Mee

Kati jagab kogemust, kuidas arenguvestlusi sisukamaks ja samal ajal mängulisemaks muuta. Oma ülimalt praktilises töötoas kirjeldab ta visuaalset lihtsustamist kui tööriista arenguvestluste toetamiseks. Lisaks saavad vastuse küsimused:

  • mida tähendab see, et me kõik oskame joonistada?
  • kas joonistamine saab olla tõsiseltvõetav tööriist koostöös ja juhtimises?

Kirsiks tordil läheb iga osaleja töötoast ära visuaalse põhjaga arenguvestluse toetamiseks.

Loe lisaks
3 ideed, kuidas visuaalse lihtsustamise tehnika aitab kaasa julgele juhtimisele

Päeva lõpus astub külaliste ette ettevõtja, autor, kirjastaja ja ema Riin Tuttelberg, et rääkida, mis juhtub, kui kuulata oma sisetunnet. Ta räägib kuulajaile „Tom õpib rahamängu“ loo, mida ise kirjeldab nii: ”Kuidas sünnivad põnevad ja ägedad asjad? Tihtipeale tundmatus kohas vette hüpates ning midagi enda jaoks hirmutavat ja uut tehes. Minuga nii juhtus ja ma ei kahetse midagi!“

Riinu lugu ei õhuta kindlasti tööriideid varna riputama ja lahkumisavaldust esitama, pigem on see lugu sellest, et kui sul on visioon (sh tööalaselt), leiad sa ka toetajad ja teostajad, kuni sa ise päriselt usud sellesse, mida sa teed, ja oled veendunud, et kellelgi on seda vaja. See on ka lugu sellest, kuidas teha elus kannapöördeid ja lõigata läbi need paelad, mis sind su karjääris pigem takistavad ega toeta su professionaalset arengut.

Personalitöötajate suvekonverentsile kehtib kuni selle nädala lõpuni veel viimane soodushind, kuid oleme täheldanud nii mõnegi ettevõtte huvi korraldada suvekonverentsi raames meekonnaüritus kogu oma personalitiimile. Tegemist on äärmiselt mugava lahendusega, mille puhul pole tarvis muretseda ei majutuse ega toitlustuse pärast ning endale sobiva arengukoha ja -võimaluse leiab ilmselt iga meeskonnaliige. Personaliuudised omalt poolt pakuvad selleks puhuks ka ekstrasoodsat tiimikombo hinda. Pakkumise saamiseks kirjuta lihtsalt [email protected] ning küsi selle supersoodustuse hinda ja tingimusi!

Foto: Raul Mee
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456