Autor: Merle Raamat • 16. veebruar 2022

Koostöös kood/Jõhviga panustame haridusse ja ettevõtlusesse

Alustada tuleks kõige olulisemast: mis on kood/Jõhvi. Seda nime või kollase-mustakirjut logo on personaliinimesed loodetavasti juba erinevates sotsiaalmeedia keskkondades kohanud, aga väike meeldetuletus ei tule kahjuks.
Baltic HR Business Partner Merle Raamat

Kood/Jõhvi on programmeerimiskool täiskasvanutele, mille kaheaastase programmiga oodatakse liituma tudengeid ilma eelneva kogemuseta IT-valdkonnas. Koolis ei ole õpetajaid ega loenguid, kuid sellegipoolest omandab lõpetaja piisavalt teadmisi ja kogemusi, et hiljem töötada tarkvaraarendajana. Sisseastumiseks ei ole vaja midagi muud kui läbida edukalt online test, mis kestab umbes poolteist tundi.

Ida-Virumaale rajatud kool segab kokku hariduse ja tehnoloogia, eesmärgiga lahendada IT-sektori kiire kasvuga kaasnenud mure, kasvav talendipõud. See kool pöörab senise haridussüsteemi pea peale, aga teeb seda stiilselt. Õpe koolis on õppuritele tasuta ja nii naljakas kui see ka hetkel ei ole, tegutseb kool ajutiselt hoopis Sillamäe Kutsehariduskeskuses. Uus (renoveeritav) ja äge koolihoone on plaanitud õppetööks avada 2022. aasta sügisel tõepoolest Jõhvis.

Nüüd jõuame koostöö juurde. SEB on päris algusest peale kooliga tihedas kontaktis olnud ja nii mõndagi oleme juba koos ka ära teinud. Kui nüüd arutleda teemal, miks me seda teeme, siis on keeruline tuua esile ainult ühte põhjust.

See ei ole kellelegi uudis, et tarkvaraarendajatest on Baltikumis ja Eestis puudus, kõrgkoolid ja väiksemad initsiatiivid ei suuda ette valmistada nii palju tööjõudu, kui seda tulevikus vaja oleks. Samuti ei ole uudis, et tänapäeva pangandus on enda olemuselt päris tehnoloogiline, komplekssete süsteemidega, mis toetavad tänapäeva pangandusteenuste tarbijate harjumusi.

Panustame üheskoos haridusse ja ettevõtlusesse

Esmase ja kõige laiema mõjuga põhjusena tooksin välja vajaduse toetada Eesti haridusinnovatsiooni ja regiooni ettevõtlust laiemalt. Me oleme väike ja IT-teenuste põhine majandus, võtame vastutuse, et oleks inimesi ja teadmisi ettevõtluse jätkusuutlikuks arenguks.

Eelnevast tuleneb eluline põhjus SEB kaasalöömiseks ehk tuleviku talendikate töötajate ettevalmistus ja vastutustundlikkus toetada ümberõpet ja elukestvat õpet. Siinkohal tuleb meeles pidada, et see teekond ei ole sprint vaid maraton. Tulemused ja esimesed uued talendikad töötajad ei liitu kohe homme. Hetkel on peamine eesmärk toetada igati nende õpiteekonda ja vajalike oskuste omandamist. Lisaks tuleb märkida, et koolis õpivad mitte üksnes eestlased, vaid ka meie lähinaabrite esindajad. See on meile kui tööandjale oluline, sest SEB enda arendustiimid töötavad samuti kõigis kolmes Balti riigis.

Kindlasti võib järgmise põhjusena lisada võimaluse kaasa lüüa uudses ja põnevas initsiatiivis, näha ja aidata kaasa Prantsusmaal* väljatöötatud metoodika rakendamises ning seeläbi ka ise ettevõttena õppida ja areneda.

Kuidas me koostööd teeme?

Kui põhjuste juurest astuda samm edasi, siis võite ju küsida, aga kuidas te seda koostööd teete? Aitame nii nõu kui ka jõuga. Meil on allkirjastatud koostööleping, mis annab üldise raamistiku. Kohtume regulaarselt iga kahe nädala tagant kood/Jõhvi initsiatiivgrupis, kus on mõttekaaslased nii SEB-st kui ka koolist. Arutame läbi, mis mõlemal poolel uudist ja mida oleks nö "järgmise sprindi" kestel vaja ära teha.

Palju teeme koos just nõu poolel. Kood/Jõhvit on külastanud SEB Balti divisjoni juht Niina Äikas, kes jagas enda põnevat töö- ja elukogemust. Samal kohtumisel kooli juhtkonna ja õpilastega noppisime üles mitmed head mõtted - luua võimalus õppuritel ja SEB tarkvaraarendajatel tehtud koolitöid üle vaadata ning analüüsida. Õpilased tunnevad huvi ka nn pehmemate valdkondade vastu ja kogemust saab jagada nii mentorluse, koostöö kui ka töövestlusteks valmistumise teemadel.

Selleks, et kood/Jõhvi õpilased oskaksid tulevikus paremini mõista finantssektori tarkvaraarenduse eripärasid, oleme välja töötamas eraldi moodulit. Seda teeme koostöös teiste kooli toetajatega.

Kood/Jõhvi on ise väga aktiivselt oma õpilastega ühenduses ja mitmedki soovid on õpilaste poolt tulnud. Nii leidsid mõned meie kontoris seisma jäänud mööblitükid ning kott-toolid tee kooli ajutisi ruume hubasemaks muutma, oleme kooli aidanud vajalike lihtsate kontoritarvetega ja pannud välja auhindu mängudele ning võistlustele.

Oleme SEB-s paika pannud, et meie koostöö kood/Jõhviga on sisuline ja pikaajaline. Oleme juba näinud esimesi tulemusi, kuidas toimub reaalelus uus õppemeetod ja milliseid väljakutseid see meile kui toetavale ettevõttele ja tööandjale esitab. Näeme, et meil on võimalus õppida ja areneda ning katsetada koos kooliga. Tegemist jätkub nii SEB arendustiimidele ehk Tribe'dele kui ka personali- ja kommunikatsioonitiimidele.

Oleme tänulikud kood/Jõhvi asutajatele, kes sellise võimaluse meie regiooni tõid ja meid kaasa kutsusid.

Maraton alles algas, finišini on veel palju maad!

Veebruaris algas uus kandideerimisvoor kood/Jõhvi järgmiseks õppeperioodiks, mis algab 2022. aasta septembris. Siin saab nüüd iga lugeja kaasa lüüa ja innustada enda sõpra, sugulast või tuttavat sisseastumistesti ära tegema ja võtma vastu uue väljakutse, astudes kooli õppima.

*Uudsele koolimudelile pani 2013. aastal aluse prantsuse telekommunikatsiooni valdkonna ettevõtja Xavier Niel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456