Autor: Personaliuudised.ee • 7. detsember 2020

Personali Praktiku 100. number, detsember 2020

Tänavu jäävad vist kõigil jõulu- ja aastalõpupeod pidamata? Aga pole hullu. Ilusaid ja paremaid soove saab edastada ka muul moel ning koos olemise tundeks ei pea peosaalis kokku saama. Sellel aastal on võimalus palju isiklikumalt oma siirad tänusõnad lõppeva aasta eest kolleegidele edastada ning koos paremateks aastateks valmistuda. Küllap saab uuel aastal anda ka pidulikult sahisevatele kleitidele võimaluse rahva sekka ilmumiseks.

Aasta viimane ajakirjanumber on korraga asjalik ja pidulik. Jõulukuule lisab pidulikkust Personali Praktiku juubel. Täitunud on kümme tegevusaastat ning hoiate käes ajakirja järjekorranumbriga 100. Seega on ilmunud juba 100 ajakirjatäit kasulikku ja toredat lugemist personalitöö valdkonna teemadel tänu kõigile neile, kes on oma teadmised ja kogetu artikliks kirjutanud, et lugejatega jagada. Tänud kõikidele autoritele! Aitäh Tiina Saar-Veelmaale, kes ajakirja loomise väljakutse vastu võttis, ja Kristi Mikiverile, kes ajakirja edasi arendas ning teatepulga mulle üle andis.

Tänud kujundajale Erikule ja kogu toimetuse meeskonnale.

Lisaks jõulu- ja juubeliteemadele ajame ajakirjas ikka törts tööjuttu ka ja seekord on personalijuhtimise rubriigi teema maatriksorganisatsioonid, millest kirjutab Cerlin Pesti, ning Maarit Vabrit-Raadla räägib kolmeosalise artiklite sarja lõpetuseks juhi rollist töötajate arengu toetamisel. Õigusteemadest on üle hulga aja põhjalikumalt käsitletud andmekaitsega seonduvaid teemasid. Lisaks saab lugeda kavandatavatest muudatustest kollektiivlepingu seaduses ja sellega seonduvalt teistes tööõigusalastes seadustes.

Kaugtöö on tulnud, et jääda. Kui enne koroonat suhtuti kaugtöösse pahatihti kui teatavasse soodustusse või privileegi ning juhtide usaldustase kaugtöö osas oli madalavõitu, siis nüüd on see muutunud juba tavapäraseks töötamise vormiks. Samas ei ole veel siiski mitte kõik sellega seonduvad küsimused vastuseid leidnud. Kai Miller vahendab meile küberteadlikkuse teemasid ning Kristi Jõeorg annab nõu kaugtööjuhise koostamiseks.

Persooniks on seekord Kristel Ainsalu. Kristel on meile kirjutanud mitmeid persoonilugusid teistest tublidest personalitöö tegijatest, aga Kristeli enda mitmekülgsest kogemusest ning karjääriteest teadsime siiani väga napilt. Igatahes tasub Kristeliga lähemalt tuttavaks saada ning kõigele muule lisaks nautida tema sulest lendavaid humoorikaid ja teraseid argiriime.

Olgem terved

Ene Olle

Suur persoonilugu | Karjääripööraja Kristel Ainsalu: õppige uusi oskusi! (Urve Vilk)

Töötukassa juhtivkarjäärispetsialist Kristel Ainsalu soovitab oma kogemuse põhjal proovida tööelus erinevaid asju. „See, mida praegu teeme, loob meie tulevikku ja me saame ise palju ära teha juhuks, kui peaks kätte jõudma hetk, et palgatöötajana tööd saada on keerulisem,” ütleb ta.

Kavandatavad muudatused kollektiivlepingu seaduses (Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste)

Sotsiaalministeerium on algatanud kollektiivlepingu ja sellega seonduvalt teiste tööõigusalaste seaduste muutmise eelnõu, millega soovib tagada töötajatele senisest paremate tingimuste kohaldamist eelnõus nimetatud aspektides.

KKK: kas koondatud töötajal on eelisõigus tööle saada?

Kas kolm kuud tagasi koondatud töötajal on uue töökuulutuse avaldamisel eelisõigus tööle saada ja kas vastab tõele, et talle ei tohi siis kohaldada katseaega? Personali Praktiku lugeja küsimusele vastab Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.

Kas töölepingu võib üles öelda, kui töötaja ei kanna maski?

Kas siis, kui tööandja on kehtestanud seoses viiruse levikuga töökeskkonnas erimeetmed, näiteks kehtestanud siseruumides maskikandmise kohustuse ja maskid ka väljastanud, aga töötaja käib ikkagi ilma, on õigus töötajat hoiatada ja ka tööleping erakorraliselt üles öelda? Kas hoiatus peab olema kirjalik? Personali Praktiku lugeja küsimusele vastab Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.

Levinud küsimused isikuandmete töötlemise teemal (Maria Muljarova)

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) nõuandetelefonilt küsitakse sageli, kuidas võib isikuandmeid tööalases olukorras kasutada või mis annab õiguse andmetöötluseks. Isikuandmete töötlemine peab olema objektiivselt vajalik lepingus sätestatud eesmärgi saavutamiseks või konkreetse lepingujärgse kohustuse täitmiseks. Töösuhetes mõeldakse lepingu all nii töölepingut kui ka selles viidatud dokumente.

Kuidas ja millega tuleb kohaneda muutunud oludes? (Taimi Elenurm)

Koroonakriis on ebamäärasust, segadust ja teadmatust mitmekordistanud ning sunnib sellega harjuma ja kõigele vaatamata ikkagi toime tulema. Füüsiline ja vaimne tervis on vastupidavuse võti. Muutunud oludes aitavad kohaneda avatud suhtlemine ja kindlad reeglid.

Maatriksorganisatsioon kasvatab iseseisvust (Cerlin Pesti)

Enamik suuri organisatsioone toimetab maatriksi vormis, et teenindada eri riikide kliente, koordineerida rahvusvahelisi tarneahelaid ning juhtida organisatsiooni süsteeme ja funktsioone. Kevan Hall ütleb oma raamatus „Making the Matrix Work” sissejuhatuses: „Tere tulemast maatriksisse, kus tooni annavad konkureerivad eesmärgid, mõjutamine ilma formaalse võimuta ning vastutus ilma kontrollita. See on maailm, kus oskused, mitte struktuur, on äri ja isikliku edu alused.”

Kuidas saab juht toetada töötaja arengut? (Maarit Vabrit-Raadla)

Töötaja arengu toetamisel ja suunamisel on oluline vaadelda organisatsiooni ja individuaalse arengu tasandit. Ettevõtetel ja organisatsioonidel tuleb kriitilise pilguga üle vaadata kõik senised õppe- ja arendustegevuste standardid ja tavad, sest töömaailm on viimasel kümnendil järjepidevalt liikunud muutuste suunas ning hiljutine tervisekriis on omakorda tinginud vajaduse alternatiivsete lähenemiste järele, kus esikohal on paindlik töökorraldus, virtuaalne töö ja suurenenud autonoomiaga seoses enesejuhtimine.

Kui küberteadlik on sinu töötaja? (Kai Miller)

Mida saab ettevõte teha selleks, et töötajate seas küberohte paremini teadvustada? Kuidas suurendada teadlikkust õngitsuskirjade leviku ja andmelekete kohta? Neist asjust rääkis lähemalt Elisa infoturbejuht Mai Kraft.

ERGO personalijuht Evelin Roasto: kõigi projektide õnnestumiseks on tähtis juhi toetus

Sel aastal alustas ERGO pere- ja töötajasõbraliku tööandja märgise taotlemist, osaledes sotsiaalministeeriumi loodud samanimelises projektis. ERGO kindlustuses töötab üle Eesti 250 töötajat, meie organisatsioonikultuur on tugev ja töötajate pühendumus suur. Pere- ja töötajasõbraliku tööandja programmiga liitusime selleks, et end analüüsida, saada veelgi paremaks selles, mida teeme, ning jagada häid mõtteid ka teiste organisatsioonidega.

Tööturg reageerib kriisidele kiiresti (Evelin Voolens)

Möödunud aasta oli tööturul stabiilne, suuremad muutused hakkasid toimuma tänavu teises kvartalis. Koroonaviiruse levik ei ole küll kardetud mahus töötuse suurenemist ja tööhõive vähenemist kaasa toonud, ent hullem ei pruugi sellise salakavala pandeemiaga silmitsi seistes ka veel möödas olla.

Nõuanded kaugtöö juhendi koostamiseks (Kristi Jõeorg)

Hea kaugtöö juhend on koostatud, arvestades tööprotsesse, töötajate vajadusi ja juhiga kokkulepitud tulemuste saavutamist. Kui töötaja täidab poolte kokkuleppel oma igapäevaseid tööülesandeid väljaspool tööandja asukohta, on see kaugtöö. Kaugtöö rakendamine ei vabasta tööandjat vastutusest hoida töötaja tervist. Kaugtööga ei lähe vastutus oma tervise hoidmise eest töötajale üle.

Personali Praktiku 100 numbrit ja 10 tegutsemisaastat (Kai Miller)

„Kui millessegi nii väga uskuda, hakkab see elama ja puhkeb õide,ˮ meenutab unistust personalijuhtidele mõeldud ajakirjast Personali Praktiku esimene peatoimetaja Tiina Saar-Veelmaa. Esimene kaanepersoon Ülle Matt aga tõdeb, et Personali Praktik on tulnud selleks, et jääda ja arenenud ajas ainult paremaks.

Välisuudised ja -praktika

COVID-19 õppetunnid personalitöötajatele

Koroonaviirus on mõjutanud ja mõjutab edaspidigi töökohal toimuvat, alates kodukontori sisseseadmisest, suuremast kaugtöö tegijate ja tehniliselt asjatundlike töötajate hulgast kuni suurema teadlikkuse ja avatuseni vaimse tervise teemadel.

Nõuandeid virtuaalse jõulupeo korraldamiseks

Koroonaviiruse levimise tõttu kehtivate piirangute ja jätkuva kodus töötamise valguses tundub ülimalt tõenäoline, et sel aastal peab töökollektiivide jõulupidusid varasemaga võrreldes hoopis teisiti korraldama.

Kas oled eetiline juht?

Erinevalt praeguse aja puhtalt tseremoniaalse funktsiooniga kuningakodade esindajatest olid vana aja kuningad tõelised monarhid. Nad ei andnud kellelegi aru. Nende sõna oli seadus. Ja nende käes oli kontrollimatu võim otsustada elu ja surma üle.

Amazon lubab kodus töötada järgmise aasta juuni lõpuni

Amazon on töötajatele teatanud, et kelle töökohustused võimaldavad tõhusalt kodus töötada, võivad seda teha tuleva aasta juunikuu lõpuni, pikendades sellega esialgu lõppeva aasta lõpuks kavandatud kontorisse naasmise tähtaega. Võimalus laieneb ettevõtte töötajatele kõikjal üle maailma.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456