Autor: Personaliuudised.ee • 2. juuni 2021

Personali Praktik, juuni 2021

Suvevaheaeg ja puhkused on alanud. Suvel tekib ka võimalus töökaaslastega enam kokku saada ja vabas õhus meeskonnaüritusi korraldada. Kristi Jõeorg annab head nõu, kuidas mõnusalt vabamas keskkonnas ennast ja kaaslasi hoida ning millele ohutuse mõttes tähelepanu pöörata.

Meeskondadega kokkusaamised on nüüd juba väga olulised. Pärast pikka omaette kaugtöö tegemise perioodi on vajadus ühise aja järele suurem. Tahaks koos pingevabas keskkonnas asju arutada, lobiseda, naerda ja lõõgastuda. Selline koosolemise võimalus kindlasti toetab rahulolutunnetust ning annab jõudu. Taimi Elenurme artiklist leiab palju mõtteainet töötajate rahulolu teemadel ning Pille Hillepi ja Riin Pärnametsa artiklist saab lugeda, kuidas uurida praegusel muutlikul ajal töötajate rahulolu. Kui aga päriselt kokku saada ei ole siiski võimalik, siis Rio-Steffi Plaaser jagab kogemust, kuidas virtuaalselt parimaid üritusi korraldada ning motivatsiooni ja rahulolu tõsta.

Seekord peatume põhjalikult tööandja atraktiivsusel värbamisprotsessis. Värbamisturunduse trendidest ning parimatest praktikatest kirjutab Kersti Vannas, lisaks saab lugeda PPA kogemuslugu. Kerstin Jaani jagab kogemust, kuidas kaasata meeskonda vähenenud töövõimega inimesi, ning Ülle Matt jätkab soovitustega eduka sisseelamisprotsessi koostamiseks. Suviseks lugemiseks jagame veel ka mõtteid koolituste tellimiseks Margo Loorilt ning Joe Ender annab nõu, kuidas tunnustada ja kingitusi teha nii, et see inimestele tõeliselt korda läheks.

Tunnustatud juhtimiskoolitaja Mare Pork on maale toonud uue juhtimiskompetentsina rõõmustamise oskuse, oskuse luua õhkkonda. Tema sõnul on juhtimises muutunud suhtumine kasumisse. Muidugi on kasum jätkuvalt oluline, ent seda peab olema põnev ja arendav teha. Teadvelolek, enesest hoolimine, oskus rõõmustada ning sõltumatus oma meeleoludest ja hinnangutest iseendale on teemad, millest Pork kirjutab. Need on head teemad ka suvisteks mõtisklusteks ning enesearendamiseks.

Mõnusat suvepuhkust ja patareide laadimist! Laske päikesel end soojendada ning harjutage rõõmustamist!

Uute kohtumisteni!

Ene Olle

Juunikuu Personali Praktiku lood

Suur persoonilugu | Aasta värbaja Kristel Kraag: värvatav pole nõrgem pool (Urve Vilk)

Aasta värbajaks valitud Kristel Kraag on käinud aeg-ajalt ise mõnel töövestlusel lihtsalt sellepärast, et ennast töiselt vormis hoida ja tunnetada, mis tunne on olla vastasrollis. Kandidaadina on ta kogenud, et tööle soovijat peetakse sageli nõrgemaks pooleks, kuigi see ei peaks nii olema.

Euroopa Liit plaanib töötasu alammäära reformi (Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste)

2020. aasta lõpus valmis Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu direktiivi ettepanek, millega soovitakse Euroopa Liidus tagada adekvaatne töötasu töötajatele kõigis liikmesriikides.

Kas vaktsiinipassidest saab kiire päästerõngas? (Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste)

Euroopa Liit loob vaktsiinipasside süsteemi, et COVID-19 pandeemiat ohjeldada. Paljudel ettevõtjatel ja kodanikel on tekkinud küsimusi, kuidas uus sertifikaatide süsteem neid mõjutama hakkab.

Projektipõhise töö puhul tähtajatu või tähtajaline tööleping?

Ettevõttes on tekkinud olukord, kus töötajaid on vaja uue projekti ettevalmistamisel ja käivitamisel, aga me ei tea veel, kui kauaks, ehk puudub kindlus, kas kavandatud projekt hakkab tööle või tuleb selle projekti ettevalmistamine näiteks aasta pärast katkestada. Mis on erinev töötajate koondamisel, kui sõlmime praegu tähtajalise töölepingu kuni projekti lõppemiseni või võtame töötajad tööle siiski tähtajatu töölepinguga?

KKK: tööandja peab õppepuhkust võimaldama nii, nagu töötaja soovib

Töötaja märkis õppepuhkuse avaldusel, et ta soovib õppepuhkust kasutada osadena kahel nädalal esmaspäevast reedeni ning siis järgneval kahel nädalal teisipäevast reedeni ehk nädalavahetused jääksid välja ja soovib käia kahel esmaspäeval tööl. Kas tööandjal on õigus arvestada kogu see periood siiski õppepuhkusena ehk mitte lubada nädalavahetusi välja jätta ning kahel päeval tööl käia?

Kas jaekaubanduses võib juba sõlmida muutuvtundidega lepinguid?

2021. aasta aprillis sõlmisid Eesti Teenindus- ja Kaubandustöötajate Ametiühing, Eesti Kaupmeeste Liit, Eesti Ametiühingute Keskliit, Eesti Tööandjate Keskliit ja Sotsiaalministeerium hea tahte kokkuleppe, et piloteerida jaekaubandussektoris muutuvtunni kokkulepete kasutamist.

Töörahulolu näitab töösuhete kvaliteeti (Taimi Elenurm)

Töörahulolu uuringutega alustati peaaegu sada aastat tagasi USA väikelinnas Howthornis, kus selgitati välja, et rahulolu aitab kasvatada nii töötingimuste reaalne parandamine kui ka pelgalt töötajate arvamuste vastu huvi tundmine.

Kuidas tellida koolitust? (Margo Loor)

Intelligentsus on kohanemisvõime. Minu teadvuses pärineb see lause ühelt oma kooliaja lemmikõpetajalt. Nüüdseks on see saanud sisuliselt möödapääsmatuks alusarusaamaks kõikide jaoks, kes tänapäeva tööturul konkurentsivõimelisena tahavad püsida, ükskõik kas nõudluse või pakkumise poolel.

Rahulolu-uuring toob tõe päevavalgele (Pille Hillep, Riin Pärnamets)

Praegu on õige aeg hinnata, kuidas töötajad on koroonaaja muutustega kohanenud, kas nad on töökorraldusega rahul ja millised on kitsaskohad ning kas organisatsiooni juhtkonnal oleks vaja töökorralduses midagi parandada või täiendada.

Praktiline kogemus: kuidas toetada uue töötaja sisseelamist (Ülle Matt)

Milliseid tegevusi tuleks uue töötaja sisseelamisperioodi jooksul kindlasti teha? Kes täpselt ja kuidas töötaja hea sisseelamise eest vastutab ning millised on sisseelamisperioodi tulemuslikkuse indikaatorid? Kogemust jagab Swedbanki personalijuht Ülle Matt.

Värbamisturundus ja tööandja bränding – mida teevad parimad? (Kersti Vannas)

Kui tundub, et praegu on keeruline sobivaid inimesi leida, siis oodake veidi – värbamine muutub veelgi pingelisemaks. Seda olulisemaks saab töötajate leidmise ja hoidmise strateegia.

Värbamisturunduskonkursi 1. koht: instastaar Victoria Villig aitas murda müüti tõsisest politseist (Rita Mesi, Annika Kald)

Politsei- ja piirivalveamet pälvis 11. märtsil toimunud üritusel KICKOFF 2021 oma töövarjukampaaniaga värbamisturundusauhindade konkursi 1. koha. Kampaania koostöös Instagrami-staari Victoria Villiguga aitas kummutada müüti politseinikust kui vaid tõsisest ja rangest ametist. Idee teha tänapäevane kampaania tekkis ühise arutelu käigus, rääkis PPA värbamisteenuse juht Rita Mesi.

Coopi kogemuslugu: vähenenud töövõimega töötajad kui väärtuslik ressurss (Kerstin Jaani)

Coop Eesti grupis töötab vähenenud töövõimega töötajaid sõltuvalt piirkonnast 5–9%. Nende hulgas on varjatud vähenenud töövõimega töötajaid rohkem kui nähtavalt vähenenud töövõimega.

44+ ettevaatusabinõud, millega ühisürituste korraldamisel arvestada (Kristi Jõeorg)

Kuigi üritus võib olla korralikult planeeritud, jäävad tervise ja ohutusega seotud küsimused mõnikord tagaplaanile, kuna keskendutakse lõbusatele tegevustele. Efektiivse planeerimise abil saab süsteemselt tuvastada ohte, ohjata riske ja ennetada hädaolukordi. Ohutusküsimustes eksimine võib põhjustada korvamatut mainekahju ja hilisemaid nõudeid. Kui aga ette mõelda, saab ühine aeg täisväärtuslikult veedetud.

Välisuudised ja -praktika

Kuidas leida mõjukaid inimesi?

Kontoris on teatud inimesed, keda peetakse mõjukateks. Need on töötajad, kel ei pruugi olla volitusi otsuste tegemiseks, aga neil on mõjuvõimu otsuste üle. Mõjutajaid on viit tüüpi ja mõned inimesed kuuluvad rohkem kui ühe tüübi alla.

Pandeemia on mõjutanud boonuseid

Mitmete riikide, sealhulgas Eesti tööandjad on tõdenud, et pandeemia on tugevalt mõjutanud töötajatele boonuste maksmist. Ka Kanada tööandjad on pidanud tegema pandeemia tõttu raskeid otsuseid seoses töötajate boonustega, eriti vaimse tervise, ravimite ja pensioniprogrammide puhul.

Ajul ei ole sugu

Kõik teavad, mis vahe on mehe ja naise ajul. Üks on jutukas ja natuke närviline, aga ei unusta kunagi ja hoolitseb hästi teiste eest. Teine on rahulikum, kuigi impulsiivsem, aga suudab klatši kõrvale jätta ja töö ära teha.

Kaugtöö ebameeldivaim osa: avamata e-kirju täis postkast

Juunikuu Personali Praktiku välisuudiste rubriigis kirjutatakse, et Ühendkuningriigi töötajail on väsimus arvuti taga töötamisest. Nimelt peab suur osa töötajatest avamata e-kirju täis postkasti läbivaatamist üheks ebameeldivamaks osaks kaugtöötamise juures.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456