Autor: Personaliuudised.ee • 7. oktoober 2021

Personali Praktik, oktoober 2021

Oktoobrikuises Personali Praktikus saame lähemalt tuttavaks Agne Aijaga, kes on jõudnud nii PARE kui ka SMIT-i juhtkonda. Sellise karjääri kujundamisel on oluline pidev enesetäiendamine ning isiklik areng. Abiks enesetäiendamise planeerimisel ning karjääri kujundamisel on kindlasti PARE väljatöötatud personalitöötaja pädevusring. Maria Kütt ütleb seda tutvustavas artiklis, et pädevusringi loomisega soovib PARE aidata kaasa mitte ainult oma liikmete arengule, vaid Eesti personalitöö taseme tõstmisele laiemalt.

Uute lahenduste ja ressursside leidmiseks on mitu võimalust: võib end kõrvutada valdkonna ekspertidega, analüüsida pädevusringi ning kutsestandardite alusel jms. Tore enesearenguvõimalus on näiteks kovisoonis osalemine. Kovisioon on ühes valdkonnas töötavate inimeste arengumeetod grupis, millest saab lähemalt lugeda Natalia Kondi artiklist. Marju Põld kirjutab karjääri juhtimisest organisatsioonis ning Taimi Elenurm juhib tähelepanu, et küpsemas eas inimesed on organisatsioonile väga väärtuslikud ning tasub panustada nii nende kaasamisse kui ka nende karjääri kujundamisse. Käesoleva ajakirjanumbri üks põnevamaid artikleid tutvustab psühhodraama meetodit ja õpetab, kuidas seda töistes olukordades kasutada.

Lisaks on ajakirjas seekord mitu kogemuslugu: Circle K kasutab kaasaegset mängustatud õpet töötajate arendamisel, millest kirjutab lähemalt Piret Kask.

Elisa Eesti virtuaalset aja- ja kohapaindlikku õppeplatvormi tutvustavad Marko Vene ja Kristjan Pilli ning igapäevajuhtimise moodulit Küllike Veski. Aga ka see pole kõik! Leiate ajakirjast veel kasulikke kogemuslugusid, uuringutulemusi ning loomulikult vastuseid tööõiguse küsimustele.

Head lugemist!

Personali Praktiku peatoimetaja Ene Olle

Suur persoonilugu | SMIT-i peadirektori asetäitja Agne Aija – eeskuju Eesti personalijuhtidele (Kristel Maran)

Praegu töötab Agne SMIT-i peadirektori asetäitjana tugiteenuste valdkonnas. SMIT on siseministeeriumi valitsemisala IT-keskus, kus on 350 töötajat. IT-töötajatest on alati puudus ning Agne ütleb tõsiselt, et võiks kohe veel 30 inimest tööle võtta. Kuna SMIT-i võrk on eriline, siis pakutakse teenust ka mõningatele teistele avaliku sektori organisatsioonidele, ning SMIT haldab rahvastikuregistrit, tänu millele on üldse võimalik Eestis kodanikuteenuseid pakkuda.

Kas töötajat võib mõjutada vaktsineerima lisa- või tulemustasust ilmajätmisega? (Meeli Miidla-Vanatalu)

Ettevõttes on mureks see, et töötajad ei taha ennast vaktsineerida, kuid ei soovi kanda ka ettenähtud maski. Kas töötaja vaktsineerimiseks COVID-19 viiruse vastu või maski kandmise kohustuse täitmiseks tohib töötajat mõjutada lisatasust või tulemustasust ilmajätmisega?

Kas töökorralduse reeglid peab töötajale teatavaks tegema kindlasti allkirja vastu? (Meeli Miidla-Vanatalu)

Töölepingu seaduse § 5 lõike 1 punkti 11 järgi peab töölepingu kirjalikus dokumendis sisalduma viide tööandja kehtestatud töökorralduse reeglitele ehk need reeglid ei ole töölepingu osa, mida töötaja peab kindlasti allkirjastama.

Mis saab, kui tööinspektsioon teeb sunniraha hoiatuse?

Personali Praktiku lugeja küsimusele tööinspektsiooni ettekirjutuse ja trahvi tegemise kohta vastab Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.

Muudatused aitavad lapsevanemate ja hooldajate tööd ja eraelu tasakaalustada (Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste)

Paljud lapsevanemad peavad mõtlema sellele, kuidas olla vajadusel töölt eemal, kui lapsed haigestuvad või harjuvad lasteaiaga või muudel perekondlikel asjaoludel. Euroopa Liidu tasandil on proovitud sellist olukorda tasakaalustada direktiiviga nr 2019/1158, mille Eesti on samuti kohustatud oma õigusaktidesse üle võtma. Direktiivi kohaselt on hoolduskohustusega töötajatel ning ametnikel võimalus taotleda tööandjalt või ametiasutuselt paindlikke töö- või teenistustingimusi. Selgitame, milliseid õiguseid ja kohustusi toob direktiivi sisseviimine Eesti õigusaktidesse kaasa töötajatele ja tööandjatele.

5 personalijuhtimise printsiipi, mida kasutada vanemaealiste töömotivatsiooni säilitamiseks (Taimi Elenurm)

Euroopa riikides vananeb elanikkond ja seega ka töötajaskond kiiresti, nii et rohkem tuleb värvata, edutada ja arendada küpses eas inimesi. Rahvusvaheline tööhõive ja personalijuhtimise uurimiskeskus IES (Institute for Employment Studies) korraldas hiljuti ulatusliku uuringu, milles selgitati tööandjate suhtumist ja kavatsusi eakate värbamiseks.

Personalitöö pädevusring – valdkonna professionaalse arengu teenäitaja (Maria Kütt)

Eesti personalitöötajate arengu toetamiseks ja valdkonna koolituste süsteemsemaks pakkumiseks on Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE eksperdid loonud Eesti personalitöötaja pädevusmudeli.

Kuidas psühhodraama abil töösuhteid parandada? (Tiia Kõnnussaar)

Iga asutuse ja ettevõtte heaks toimimiseks on vaja koostööd ja häid suhteid. Üks võimalus suhete hoidmiseks on psühhodraama meetod.

5 aspekti, mis tuleb karjäärijuhtimist kavandades läbi mõelda (Marju Põld)

Karjäärinõustajal on kurb näha igavlevat või stressis talenti. Igal inimesel on millekski annet. Tuleb see vaid üles leida, seda arendada, võimestada ja nutikalt rakendada.

Kovisioon teeb ruumi inimesele (Natalia Kond)

Muutuste ajal oodatakse organisatsioonidelt innovaatilist lähenemist ja kiiret reageerimist ning keskendutakse kohtumistele, koosolekutele ja aruteludele, mis on suunatud uute strateegiate ja väärtuste loomisele. Kovisioon väärtustab inimest ja aitab leida lahendusi.

Circle K kasutab töötajate arendamiseks mängustatud õpet (Piret Kask)

Circle K alustas mängustatud õppega paar aastat tagasi, sest pelgalt paberi pealt lugemine töötajaid ei motiveerinud.

Uued tuuled töötajate arendamises – virtuaalne aja- ja kohapaindlik iseõpe (Marko Vene, Kristjan Pilli)

20. mail, mis on ühtlasi ka rahvusvaheline personalitöö päev, kuulutas Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE välja 2021. aasta personaliprojektid. Parima personalivaldkonna teenusepakkuja tiitli võitis projektiga „Uue töötaja virtuaalne sisseelamine Elisas” koolitusplatvorm Coursy.io, mille abil rajas oma töötajate koolitamiseks sobiva lahenduse kaugtöö populariseerimisega tuntud Elisa Eesti.

Õppetunnid: läbimõeldud igapäevajuhtimine muudab mõtteviisi, et alati on nii tehtud (Küllike Veski)

PARE konkursil „Parim personaliprojekt 2021” teise koha saanud Elisa „Igapäevajuhtimise mooduli juurutamine” eesmärk on panna inimesi oma töö tähendust mõtestama ja küsima, kuidas saaks teha tegevusi teistmoodi.

Töötamine külmas: mida külm tervisele teeb ja millised on tööandja kohustused? (Kristi Jõeorg)

Jahedad või lausa külmad ilmad mõjutavad töövõimet märkimisväärselt. Seda mõju võib vaadata mitme külje pealt – töötajal on külm, töötajal on palav ja töötaja haigestub kahe eelneva tulemusel.

Suur tööandjate küsitlus: kaugtöö korraldus (Kadri Seeder)

Suurem osa küsitluses osalenud tööandjatest (77%) oli viimaste kuude jooksul pakkunud töötajatele võimalust kodus töötada, selgus Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee 2021. aasta aprillis ja mais korraldatud küsitlusest.

5 müüti paindliku töökorralduse kohta

Oleme liigagi sageli kuulnud juhte ütlemas, et paindlikkus võib teoorias tore olla, aga nende ettevõttes see lihtsalt ei tööta. Tegelikult toimivad paindliku töökorralduse põhimõtted kõikides organisatsioonides.

Kanadas plaanib viiendik pensionile jäämist edasi lükata

18 protsenti 50-aastastest ja vanematest kanadalastest kavatseb pensionile jäämise aega edasi lükata, selgub RBC värskest raportist. Mis on selle põhjus?

Google pikendab vabatahtlikku kontorisse naasmise korda

Mõned Google’i kontorid maailma eri paigus on taas avatud ja ootavad töötajaid tagasi, aga firma on teatanud, et pikendab üle maailma vabatahtlikku kontorisse naasmise korda 10. jaanuarini 2022, et anda töötajatele kontorisse naasmisel paindlikkust ja valikuvõimalust.

Vaimsest tervisest räägitakse liiga vähe

Hiljutisest 1409 töötajat hõlmanud uurimusest selgus, et Austraalia töökohtades räägitakse pandeemia ajal liiga vähe vaimsest tervisest, samuti on kasvanud vaimse tervise murede hulk.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456